Skocz do zawartości
IGNOROWANY

CW400 - wpływ pomieszczenia

Dipper

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

W regulatorze CW400 mam wyłączony wpływ temperatury pomieszczenia, a mimo to regulator bierze tę temperaturę pod uwagę przy ustalaniu krzywej. Np. przy ustawieniu 20 stopni kocioł ustala zadaną na zasilaniu 49 stopni, ale gdy zmienię temperaturę pomieszczenia na 22 stopnie to kocioł ustawia zadaną na 51 stopni. Regulator nie jest zamontowany w pomieszczeniu wiodącym, więc nie chcę, żeby brał pod uwagę jego temperaturę, bo przez to mam tylko problem z ustawieniem krzywej grzania. Czy da się coś z tym zrobić?

Witam,

CW400 w menu :

"Ustaw krzywą grzania" - wplyw pomieszczenia wylaczony,

ponizej 

"Korekta temp.pomiesz."- OK.

Pozdro

• Zgadzam się 1

Mam tak ustawione. Teraz zmieniłęm zadaną w pomieszczeniu na 25 stopni, to kocioł zmienił zadaną u siebie na 60 stopni. Jak tak będzie to ja tego nie wysteruję, bo regulator jest w przedpokoju, a drzwi do innych pomieszczeń są raz otwarte raz zamknięte albo w kuchni się gotuje, a temperatura sterowniku skacze i przestawia mi krzywą.

@D20CR możesz sprawdzić, czy też tak masz u siebie?

Edytowane przez Dipper

Witam,

Ja w moim CW400 mam ustawione tak jak napisalem wczesniej. I kotlem steruje krzywa grzewcza. Krzywa grzewcza ustawialem metoda prób i błedów tak , aby w najzimniejszym pokoju a jest on dosc zimny, bylo w ok.19.8st.C. natomiast w pozostalych pomieszczeniach mam do 21st.C , glowice ustawione na "3". I CW400 mam przy kotle w kotlowni. 

Moze masz ustawione korekta temp.pomiesz. na 1,2,3 lub wiecej "K"  To jest korekta do zadanej temp.pom.

Ja mam ustawione na "0"  i wył.

Pozdro

Edytowane przez D20CR
  • Przydało się 1

Wiem, w ustawieniach mam to wyłączone. Kocioł już działa ponad miesiąc i do dzisiaj myślałem, że działą tylko pogodowo, ale rano było -8 stopni na zewnątrz, a na kotle 46 stopni, a wg krzywej powinno być ponad 50, więc się trochę zdziwiłem. Zacząłem grzebać i nie wiedziałem już co zmienić i tak sobie ustawiłem inną temperaturę dla pomieszczenia, wcześniej w ogóle tego nie ruszałem. Po tej zmianie regulator skorygował zadaną temperauturę zasilania w górę.

Możesz u siebie sprawdzić, czy jak zmienisz zadaną temperaturę w pomieszczeniu to zwiększy lub zmniejszy Ci zadaną na kotle?

Witam,

Faktycznie po przestawieniu temp. na CW400, krzywa grzania sie zmienia.

Ale ja tego nie przestawiam od samego poczatku, mam ust.23.5st.C. a CW400 mam w kotlowni obok kotla, i jest tam ok.16st.C

Pisales , ze CW400 masz w innym pomieszczeniu nie reprezentacyjnym, wiec ustaw wyzsza temp.pom. ktorej nie uzyskasz. A krzywa przetestuj indywidualnie.

Pozdro

• Przydało się 1

Witam

Przelozylem CW400 z kotlowni do pokoju wiodacego, i faktycznie przy zadanej tem.grzania np.20st kociol sam dobiera krzywa grzeewcza ale ja zaniża. Przez to nie jest sie w stanie uzyskac zadanej temp.

Doradzcie prosze co ustawic , zeby kociol utrzymal zadana temp.20st i nie przekraczal jej. Czy CW400 moduluje moca kotla ?

Pozdro

Witam,

Jestem ciekaw czy jesli temp. zostanie osiagnieta w pomieszczeniu np. 20st, to koiol zacznie modulowac moca aby nie przebic w gore od zadanej. 

Pozdro

• 11 miesięcy temu...
W dniu 15.12.2022 o 12:33, Dipper napisał(a):

Cześć!

W regulatorze CW400 mam wyłączony wpływ temperatury pomieszczenia, a mimo to regulator bierze tę temperaturę pod uwagę przy ustalaniu krzywej. Np. przy ustawieniu 20 stopni kocioł ustala zadaną na zasilaniu 49 stopni, ale gdy zmienię temperaturę pomieszczenia na 22 stopnie to kocioł ustawia zadaną na 51 stopni. Regulator nie jest zamontowany w pomieszczeniu wiodącym, więc nie chcę, żeby brał pod uwagę jego temperaturę, bo przez to mam tylko problem z ustawieniem krzywej grzania. Czy da się coś z tym zrobić?

Czy udało się to jakoś przestawić, mam identyczną sytuację, sterownik zamontowany na kotle w garażu, gdzie jest chłodniej. 

Witam,

Otoz tez sie ucze caly czas tego CW400. Ustalilem ,ze gdy np.CW400 znajduje sie gdziekolwiek w domu, to po wylaczonej funkcji 'wplyw pomieszczenia na wyl.' Kociol ustawia sobie sam KG. W zaleznosci jaka jest ustawiona w programie  temp.grzania.

I np. Jesli ustawisz wyzsza temp.na CW400- taka ktorej nie osiagniesz w tym pomieszczeniu gdzie masz CW400,musisz metoda prob i bledow ustawic sobie KG w gore i dol.

Bo chyba jakas temlerature sprawdzasz w domu ,hakis termometr ?

Pozdro

28 minut temu, D20CR napisał(a):

Witam,

Otoz tez sie ucze caly czas tego CW400. Ustalilem ,ze gdy np.CW400 znajduje sie gdziekolwiek w domu, to po wylaczonej funkcji 'wplyw pomieszczenia na wyl.' Kociol ustawia sobie sam KG. W zaleznosci jaka jest ustawiona w programie  temp.grzania.

I np. Jesli ustawisz wyzsza temp.na CW400- taka ktorej nie osiagniesz w tym pomieszczeniu gdzie masz CW400,musisz metoda prob i bledow ustawic sobie KG w gore i dol.

Bo chyba jakas temlerature sprawdzasz w domu ,hakis termometr ?

Pozdro

U mnie sytuacja wygląda następująco, CW400 zamontowane na piecu w garażu (gdzie mam w zasadzie wyłączone całkowicie ogrzewanie) i temperatura tam jest powiedzmy aktualnie około 14 stopni. Wcześniej nie mialem CW400 tylko porodówkę wbudowaną w piec, ale ona nie mierzyła temperatury pomieszczenia. Trochę bez sensu żeby sterownik brał pod uwagę temperaturę z nieogrzewanego garażu bo nigdy nie osiągnie zadanego celu. 

8 minut temu, h3nio napisał(a):

Domyślna temperatura pomieszczenia to 21°C. Zmiana temperatury pomieszczenia o 1°C w górę/dół powoduje przesunięcie krzywej o 1°C w górę/dół.

U mnie gdzie CW400 jest w garażu nigdy nie osiągnie tej temperatury, rozumiem że gdyby był w pomieszczeniu wzorcowym to po osiągnięciu zadanej temperatury co się dzieje ? Obniża temperaturę zasilania? Zmienia krzywą ?

Nie wiem czy dobrze rozumiem ale w moim przypadku należało by zostawić na 21 i regulować samą krzywą wtedy będzie w zasadzie grzał cały czas bez względu na temperaturę?

3 godziny temu, h3nio napisał(a):

Jeżeli masz wyłączony wpływ pomieszczenia, to będzie działać tak jak napisałeś.

Tak mam wyłączony, ok to wiele wyjaśnia i rozwiązuje w zasadzie mój problem bo skoro temperatura w pomieszczeniu nie ma znaczenia a jej regulacja na termostatcie zmienia tylko krzywą to mi pasuje 🙂 

Dziękuje. 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu

Witam, 

W obecnym sezonie grzewczym postanowilem przeniesc CW400 z kotla do pomieszczenia reprezentatywnego i ustawieniu wplywu pomieszczenia na wlaczony, i ust. 20st tam. I uwazam teraz ze to jest najlepsze rozwiazanie, bo kociol sobie moduluje u trzyma 20st zadane. Dwa poprzednie sezony kociol pracoeal tylko na samej KG i CW400 przy kotle. Polecam , niestety kabel trzeba pociagnac do sterownika.

Pozdro

Wita.,

Caly czas testy, i cala dobe grzanie i z nocnym obnizenie wychodzi mniej ale rano chlodno i w ciagu dnia trzyma zadana temp.

Pozdro