Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów.

Jak w tytule potrzebuję pomocy w sprawie wyjaśnienia sytuacji. 

Dostałem w spadku mieszkanie w kamienicy w którym od 25lat jest zainstalowany piec gazowy dwufunkcyjny (międzyczasie piec był wymieniany z powodu awarii itp)

Przez 25 nie było problemów z kominiarzem, szczelnoścą oraz sąsiadem. W tym roku kiedy dostałem mieszkanie i zrobiłem malutki remont nie ruszając instalacji gazowej pojawił się problem z kominiarzem i sąsiadem. Twierdzą ze zająłem bezpodstawnie komin wentylacyjny sąsiada do zainstalowania pieca gazowego.  Tłumaczą się że instalacja nie była robiona przeze mnie tylko przez dziadka ok 25lat temu i wszystko było dobrze dopóki ja się nie wprowadziłem. Kominiarz jak i sąsiad chcą dowodu że zostało to zrobione według prawa. Jednak takiej dokumentacji nie posiadam. Przeczytałem dość dużo postów na podobne tematy ale nie znalazłem nic konkretnego. Gdzie powinienem się udać żeby znaleźć kopię pozwolenia na przyłączenie gazu do mieszkania i jego użytkowanie bo zapewne ktoś takie pozwolenie musiał wydać w przeciwieństwie nie gazownia nie założyła by gazomierza.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

Opublikowano

Takie dokumenty znajdziesz w urzędzie miasta, lub gminy. Z tym że nawet jak będziesz miał pozwolenie, to i tak musisz mieć jakieś dokumenty z odbioru. A tego musisz szukać w swoich archiwach.

Opublikowano

Super dziękuję za szybką odpowiedź.

Co roku przychodzi gazownik i sprawdza szczelność systemu gazowego. I z kominiarzem też nie było problemu do tego roku. Czy dostawca gazu będzie posiadał jakieś dokumenty w którym roku zostało dokonane przyłącze do lokalu. Bo z tego co czytam to nie założyli by gazowmierza  jeżeli byłaby jakaś  niezgodność czy brak pozwoleń itp.

Opublikowano

U dostawcy na 100% będzie taki dokument. Tylko czy będą chcieli udzielić takiej informacji, To jednak ćwierć wieku temu było. Pewnie w jakimś archiwum będzie leżeć. W postaci cyfrowej na pewno będą mieli, bo jest taki obowiązek, aby wszystkie dane były cyfrowe, nawet te archiwalne.

Opublikowano

Najpierw udam się do gminy może oni udzielą mi jakiś dodatkowyh informacji bądź wskazówek. Później będę próbować u dostawcy gazu a na końcu spróbuje w inspekcji budowlanej. 

Życzę miłej niedzieli i dziękuję jeszcze raz.