bwlcer2222 Opublikowano 4 Listopada 2022 #1 Opublikowano 4 Listopada 2022 (edytowane) Witam zastanawiam się nad zakupem haiera 8 kw jednak zastanawia mnie aż tak duża różnica cenowa w porównaniu do budżetowej konkurencji. Miał ktos z nią kontakt ? Jakieś opinie ? Edytowane 5 Listopada 2022 przez Ryszard Dodano prefiks Cytuj
bwlcer2222 Opublikowano 4 Listopada 2022 Autor #2 Opublikowano 4 Listopada 2022 Może ktoś ją posiada ile zuzywa kWh rocznie ? Jakie są problemy ? Czy może warto dołożyć i kupić np. Rotenso 8 kw ? I pytanie techniczne czy bufor jak ze zdjecia nada się do pompy Cytuj
sambor Opublikowano 4 Listopada 2022 #3 Opublikowano 4 Listopada 2022 To nie jest bufor, tylko bojler CWU Cytuj
berthold Opublikowano 4 Listopada 2022 #4 Opublikowano 4 Listopada 2022 Pompa sama w sobie nie jest zła i dobrze sobie radzi wbrew opiniom ludzi którzy nie mieli ale lepiej wiedzą ja ją miałem i super działała a bojler ze zdjęcia też niczego sobie bo wg mnie nie ma potrzeby grzać 300 litrów skoro w domu 2 ludzi np lepiej mniejszy niż większy grzać , ja miałem 300 litrów potem 140 litrów oba dwupłaszczowe a teraz z wężownicami dwoma 200 litrowy i ten jest wg mnie najlepszy choć przyznać muszę że ten 300 litrowy dwupłaszcz był w stanie szybciej zagrzać wodę do docelowej temperatury wszak płaszcz sam w sobie miał 76 litrów i wloty 5/4. Cytuj
Patrol Opublikowano 4 Listopada 2022 #5 Opublikowano 4 Listopada 2022 A jak ta pc radziła sobie w mrozach? Bo chyba tu głównie uwagi do szybkiej utraty mocy są. Kilka osób ma na tym forum te pompy, ale to w większości tegoroczne instalacje, które z zimą się jeszcze nie spotkały. Cytuj
sambor Opublikowano 4 Listopada 2022 #6 Opublikowano 4 Listopada 2022 13 minut temu, Patrol napisał(a): Kilka osób ma na tym forum te pompy Tytułowa pompa to split , a nie monoblok, więc weźcie to też pod uwagę. Cytuj
berthold Opublikowano 4 Listopada 2022 #7 Opublikowano 4 Listopada 2022 sambor chyba jednak chodzi o monobloka , super aqua są nazywane te haiery tak zwane nowe z tego tylko jedynego powodu że mają odwrotnie założoną pompę obiegową i wyjścia jest na dole czyli odwrotnie do starszej wersji . 17 minut temu, Patrol napisał(a): A jak ta pc radziła sobie w mrozach? Bo chyba tu głównie uwagi do szybkiej utraty mocy są. Kilka osób ma na tym forum te pompy, ale to w większości tegoroczne instalacje, które z zimą się jeszcze nie spotkały. Ale są też inni użytkownicy którzy je mają dłużej i twierdzą że przy minus 20 nic nie robili a ona dalej grzała pewnie prądu papła więcej ale to jak każda pompa . kolega zakładał niedawno komuś do grzejników Polską pompę Silesia thermotec jak dobrze pamiętam i twierdził że te małe bydle omało co kawy by nie zaparzyło ok 75 stopni na luzie . Cytuj
soulfly Opublikowano 4 Listopada 2022 #8 Opublikowano 4 Listopada 2022 Witam U mnie pracuje taka od 15.09.22 wpięta bezpośrednio w instalacje CO. Mam instalację grzejnikową ( 10mb grzejników panelowych 60 cm wysokich + 2 drabinki w łazienkach) W słoneczne dni CWU obsługują kolektory, w razie braku słońca pompa. Dom piętrowy słabo ocieplony, pompa pracuje od termostatu pokojowego (nie ma krzywej grzewczej). W ciepłym pażdzierniku temp.wylotowa pompy 33*C teraz 35*C. Od 15.09 zużyłem 390kwh (mam podlicznik).Pompa jest biwalentnym żródłem ciepła. Na duże mrozy - pellet Puki co jestem zadowolony. Rok temu w tym samym okresie spaliłem prawie 0,5t pelletu 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi