LukasB Opublikowano 14 Października 2022 #1 Opublikowano 14 Października 2022 Witam, Dziś przyjechały do mnie dwa bufory 1000L, które będę łączył równolegle. Zakupiłem również naczynie przeponowe 250L i mam pytanie gdzie je założyć - czy na powrocie czy na samej górze - będę spinał górę buforów i tam zastosuje zawory nadciśnieniowe 3BAR plus odpowietrznik automatyczny - tam również myślałem podpiąć naczynie przeponowe, ale po przeczytaniu kilku stron, mówiących o tym żeby przeponę dać na powrocie - zgłupiałem. Bufory ładowane grzałkami elektrycznymi Cytuj
PioBin Opublikowano 14 Października 2022 #2 Opublikowano 14 Października 2022 (edytowane) Teoretycznie nie ma znaczenia. Przeczytaj o dopuszczalnej temperaturze pracy jaka deklaruje producent zbiornika. Na powrocie woda zawsze jest zimniejsza wiec praktycznie lepiej na dole ze wzgledu na zywotnosc. A i lepiej/prosciej taki zbiornik polaczyc. Edytowane 14 Października 2022 przez PioBin Cytuj
LukasB Opublikowano 14 Października 2022 Autor #3 Opublikowano 14 Października 2022 Dzięki za pomoc. Cytuj
Przemyslaw85 Opublikowano 14 Października 2022 #4 Opublikowano 14 Października 2022 Podłącz na dole. Tylko doinwestuj zbiorniki w dodatkowa izolację cieplną. Fabryczne 10cm to zdecywanie za mało.Co do podłączenia to ja bym je podłączył szeregowo. Jak dasz równolegle to będziesz musiał zrobić tak by zimna/chłodna woda wpływała po równo do każdego.Chyba że zamierAsz zastosować zawór 3D który będzie pracował w trybie odcięcia tego który już się wychodził. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi