przemek2 Opublikowano 9 Listopada 2009 #1 Opublikowano 9 Listopada 2009 Oto schemacik do oceny...Piec bedzie w piwnicy, kominek na parterze, na parterze ogrzewanie podłogowe plus grzejniki, poddasze tylko grzejniki... Prosze o opinie zarówno pozytywne jak i negatywy. Ciekawi mnie czy: 1) kominek jak i piec moga byc zasilane jedna pompa na powrocie czy musze miec po jednej pompie na urzadzenie 2) czy przy takim zainstalowaniu bojlera CWU nie bedzie zabierane z niego ciepło po wygaśnieciu pieca. 3) czy zailanie "podłogówki" jest dobrze czy powinno byc bezpośrednio z pieca czyli przed zaworem 4-drogowym. 4)zdaje sobie sprawe ze bede musiał regulować zaworami odcinajacymi kominek lub piec od systemu ale czy pójdzie to wszytko gdy bede chciał napalic jednoczesnie w kominku i piecu c.o? Cytuj
Marek Opublikowano 10 Listopada 2009 #3 Opublikowano 10 Listopada 2009 przekombinowałeś , poczytaj inne posty i rysuj od nowa a tamytm zapomnij Cytuj
przemek2 Opublikowano 11 Listopada 2009 Autor #4 Opublikowano 11 Listopada 2009 Poczytałem i ulepszyłem moje c.o. Mam pytanko czy prawidłowo jest wpieta "podłogówka" czy moze lepiej gdy zasilanie jej jest przed zaworem 4-drogowym a powrót na kocioł oraz czy w tym przypadku przydatny jest odpowietrznik na kominku, gdyz rura wyprowadzona z kominkaponad poziom zbiornika wyrównawczego spełnia role odpowietrznika? POPRAWKI_2.bmp Cytuj
Marek Opublikowano 11 Listopada 2009 #5 Opublikowano 11 Listopada 2009 za długo trzeba czekac na otwarcie twojego pliku 5,2 Mb załaczniki w jpg Cytuj
przemek2 Opublikowano 11 Listopada 2009 Autor #6 Opublikowano 11 Listopada 2009 sorki...juz zmniejszyłem ... POPRAWKI_3.bmp Cytuj
przemek2 Opublikowano 11 Listopada 2009 Autor #7 Opublikowano 11 Listopada 2009 a teraz w jpeg... Cytuj
Marek Opublikowano 11 Listopada 2009 #8 Opublikowano 11 Listopada 2009 juz troche sie nauczyłes ale jeszcze za mało nie baw sie w malowanki kolorawanki i zaciemnanie schematu niepotrzebnymi symbolami zaworów tylko sie skup na istocie po co tyle pomp tam namalowane na to sobie odpowiedz i ucz sie dalej Cytuj
przemek2 Opublikowano 11 Listopada 2009 Autor #9 Opublikowano 11 Listopada 2009 na upartego mogłbym zrezygnowac z pompy cwu i spróbowac czy grzałoby wode w bojlerze na grawitacji... Cytuj
przemek2 Opublikowano 12 Listopada 2009 Autor #10 Opublikowano 12 Listopada 2009 Dodam ,ze kominek i kocioł bedą przy tym samym kominie...połączenie bedzie za pomocą rur miedz. 28mm, długośc max. 3 metry... Cytuj
przemek2 Opublikowano 12 Listopada 2009 Autor #11 Opublikowano 12 Listopada 2009 Ponizej przedstawiam moje zmodyfikowane c.o. Prosze o opinie i wyjaśnienie ewentualnych niedociągnięć.... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi