Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć 

Za nie długo mam mieć zrobiony przylacz gazowy a co za tym idzie wymiana pieca na gazowy. Bojler 120L zostaje wiec myśle nad piecem jednofunkcyjnym. Według audytu potrzebuje moc 13Kw na ogrzanie domu i 2KW ma cwu. Dom 200m2 jednopiętrowy ,nowe grzejniki, ocieplony okna nowe. Rurki z Cu. Same grzejniki

Czy ktoś zna nasza Polska firme Termet i ja poleci jak z serwisem. A może coś innego i iść w ciemno w junkersa lub Valimata

Edytowane przez Blusik
Opublikowano (edytowane)

Przejrzyj ofertę instalatorów w twojej okolicy. Najlepiej gdy instalator jest jednocześnie autoryzowanym sprzedawcą i serwisantem danej marki bo w razie problemów unikniesz tzw spychologii*. Staraj się wybrać popularny model/markę wtedy będzie mniejszy (i tańszy) problem z naprawami i regulacjami kotła. Bierz najprostszy kocioł wyposażony tylko w funkcje które są ci naprawdę niezbędne. Wszystkie dane techniczne dotyczące sprawności traktuj z przymrużeniem oka. To samo z opiniami na temat kotłów na forach i ogólnie w necie. Jeżeli lubisz sobie "grzebać" w sprzętach, to sprawdź czy do wybranego kotła znajdziesz dokumentacje serwisową i czy dostęp do menu instalacyjnego/serwisowego kotła nie jest np. blokowany hasłem.

*) tutaj mógłbym opisać reakcje różnych instalatorów kotłów X, Y, Z na chęć montaży przeze mnie kotła ABC... ale to chyba nie ma sensu, każdy zna polskie realia usługowe.

Edytowane przez sorier
Opublikowano

No to najpopularniejsze to valiant i junkers. Wiadomo ze instalator poda te 2 firmy i to wszystko. Ale jakiś model czemu taki wybór to już nie albo poda formułkę Panie to tyle lat działa 

Opublikowano

Ale ty nie masz ich pytać o opinie tylko o ofertę.

Szukając samochodu idziesz do salonu BMW, albo Fiata zapytać ich o opinie? I co tam usłyszysz? "Kup Pan Passata, bo się nie psujom"?

Opublikowano (edytowane)

Junkers cerapur smart 14-5c ze względu na mała moc minimalną, z drugiej strony jak masz same grzejniki wystarczy termet, junkers jest dobry jak jest więcej automatyki (podłoga + grzejniki)
Nie wiem czy w twoim przypadku nie zastanowił bym się nad kotłem 24kw

Edytowane przez zip20
Opublikowano

Termet silver 20 wystarczy. Prościej i taniej się chyba nie da. Od 3kW (w praktyce może i mniej) do 22kW.

Opublikowano
1 godzinę temu, sorier napisał:

Ale ty nie masz ich pytać o opinie tylko o ofertę.

Szukając samochodu idziesz do salonu BMW, albo Fiata zapytać ich o opinie? I co tam usłyszysz? "Kup Pan Passata, bo się nie psujom"?

Pytając się użytkowników czy warto kupić BMW x czy Fiat z bo ten może ma tańsze części ale drożej w serwisie a drugi na odwrót. Po to są fora aby się pytać. To może kupię chińczyka z AliExpress idąc twoim tokiem myślenia bo po co się pytać. Albo najtańszy dostępny na Allegro firmy krzak

Opublikowano

I doradzaj tu co lepsze. 🤔 

Podpowiesz logicznie i sensownie zgodnie z realiami a tu mosz....