Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobry wieczór szanownym forumowiczom.

Mam taki problem, może ktoś już miał coś podobnego i mógłby pomóc.

Sterownik Tech i-2 steruje zaworem mieszającym oraz pompą. Do sterownika i-2 jest podłączony kablem sterownik Tech WIFI-8S który otrzymawszy sygnał o potrzebie dogrzania z czujnika temperatury wysyła sygnał do tech i-2. Wszystko działa jak powinno - otwiera się zawór oraz uruchamia pompa. Po dogrzaniu pomieszczenia zadaniem sterownika i-2 jest zamknąć zawór oraz wyłączyć pompę. Zawór zamyka, natomiast pompa ciągle chodzi i już się nie wyłącza. Próbowałem różnych ustawień trybu pracy pompy - ciągle włączona, załączona powyżej progu temperatury. Nic to nie zmienia. Próbowałem również ustawienia - całkowitego zamknięcia zaworu - wtedy pompa się wyłącza. Ale jak już się wyłączy to na amen, ponowne otrzymanie sygnału od WIFI -8S o potrzebie dogrzania pomieszczenia nie wzbudza i-2 do pracy - tzn nie otwiera się zawór i nie uruchamia pompa.

Mam nadzieję że w miarę czytelnie przedstawiłem problem. Gdyby ktoś miał jakiś pomysł albo spotkał się z podobnym problemem - chętnie posłucham pomysłów jak to rozwiązać.

Dziękuję serdecznie i pozdrawiam

Wojtek

Opublikowano

Pompa ma pracować cały czas. To generuje stabilność pracy układu. Do regulacji jest właśnie zawór z siłownikiem. Zawór też nie powinien zamykać się na amen. Należy ustawić minimalne otwarcie pomiedzy 5 a 15%. Zależnie od danego układu. Gdy zawór bedzie się zamykał całkowicie a pompa po dogrzaniu pomieszczeń się wyłączy to po wznowieniu pracy zawór dostanie zchizofremii latając od prawej do lewej zanim ustabilizują się na powrót temperatury w obiegu. ponadto temperatura na kotle też może mocno spadać. A kocioł zamiast prawidłowo pracować i modulować mocą, będzie wariował podobnie jak zawór. Przy braku satbilności pracu układu CO i kotła efektem będzie tylko zwiększenie zużycia opału.

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź. Nie napisałem że źródłem ciepła jest bufor 1000l grzany za pomocą grzałek w nocnej taryfie. Czy ciągły obieg nie spowoduje bezsensownego wyciągania ciepłej wody z bufora? 

Opublikowano

Ciągły obieg wyciąga naturalnie energię z bufora. Dlatego warto ustawić pogodowe sterowanie zaworem z proporcjonalną korekta w przypadku dogrzania pomieszczczeń. W przypadku dogrzania pomieszczeń można też ustawić obniżenie obiegu o kilka stopni. Grzanie jest wtedy realizowane z mniejszą intensywnością do czasu wystapienia niedogrzania pomieszczeń. Sterowniki Techa są w tej kwestii rewelacyjne. A wszystko opisane jest w instrukcji.