Ryszard Opublikowano 22 Lutego 2017 #201 Opublikowano 22 Lutego 2017 Witam, Proszę nie pisać postów z włączonym klawiszem caps lock. Pozdrawiam.
Gość Opublikowano 22 Lutego 2017 #202 Opublikowano 22 Lutego 2017 Ja nie mam żadnych problemów ze spalaniem Marcela. Przesuwam żar, jak jest go bardzo mało wrzucam jeden, dwa kawałki drewna na górę, zasypuję flot tak, żeby nie zadusić żaru i ognia (pomaga w tym szeroka i głęboka komora). Na filmie dokładnie widać jeszcze palący się kawałek drewna i dobrze rozżarzony flot. Na kotle stabilnie w okolicach 48-50 stopni i tak wypala się przez całą noc w kierunku tyłu kotła. Podczas mrozów palę w ten sam sposób, tylko że mieszanką flot/węgiel: spalanie kroczące flotu.mpg
darkon Opublikowano 22 Lutego 2017 #203 Opublikowano 22 Lutego 2017 kmn55 Głupkowate pytanie flot był zwilżony czy taki prosto z wora? (chociaż przy takiej pogodzie jak ostatnio to i tak mało prawdopodne że miałbyś go suchego) Flot idzie spalić i zapalić od góry bez problemu i to łatwo. Na ruszt węgiel dosłownie łopata węgla, na węgiel ciut drobnego nasztorcowanego drzewa (łatwiej powietrze przepływa z pod rusztu), flot mokry a'la ciasto drożdzowe na to łopata węgla i drzewo. I po herbacie. Cała idea fix to nauczenie się przygotowania odpowiednio zwilżonego flotu wtedy i od drzewa się zapali
Gość Opublikowano 30 Maja 2017 #204 Opublikowano 30 Maja 2017 Przyjechały trzy tony flotu z Marcela, 122 worki, 1300zł z dowozem na miejsce. Tona 430zł. Fajny, prawie suchy, sypki. Już wrzucone do piwnicy. Łącznie mam teraz ponad 9 ton opału. 5 ton orzecha II z Marcela, 1,5 tony kostki z Rydułtów i 3 tony flotu z Marcela.
darkon Opublikowano 30 Maja 2017 #205 Opublikowano 30 Maja 2017 Ale zaszalał bratek:-) Tobie tera zima chyba tysiąclecia niestraszna. Flot masakrycznie suchy przynajmniej tak wygląda z fotki, trochę brązu koloru w nim ale to zasługa gry cienia i Słońca :-) Swojego jak biorę od prawie dwóch lat w takim stanie sypkości nie miałem. Kurde trafiłeś idealnie:-)
darkon Opublikowano 30 Maja 2017 #206 Opublikowano 30 Maja 2017 Moje wory to lita gruba folia więc i myśl o ultra suchości (taka jak u Ciebie) jest wyłącznie marzeniem. Napisz później jak tym napalisz:-) jak stoi zapopielenie ;-)
Gość Opublikowano 30 Maja 2017 #207 Opublikowano 30 Maja 2017 W rzeczywistości jest idealnie czarny, aparat przekłamuje.
darkon Opublikowano 30 Maja 2017 #208 Opublikowano 30 Maja 2017 Wiem wiem, gra barw i otoczenia robi swoje :-)
Gość Opublikowano 31 Maja 2017 #209 Opublikowano 31 Maja 2017 Napisz później jak tym napalisz, jak stoi zapopielenie ... Zapalone wczoraj w piecokuchni 5kg, dzisiaj rano zostało 300 gram drobniutkiego popiołu. Wypalił się do zera jak papieros. Rachunek jest prosty, zawartość popiołu 6%, no niech nawet będzie 7%, to i tak wynik nieosiągalny dla większości węgla dostępnego na rynku. Kaloryczność deklarowana w okolicach 22Mj i taka raczej jest, popiół PGG deklaruje jako 4-7%, więc jest tak, jak ma być. Naprawdę, jestem bardzo zadowolony, szczególnie z tego że jest relatywnie bardzo suchy, wręcz sypki.
damdam Opublikowano 31 Maja 2017 #210 Opublikowano 31 Maja 2017 pozazdrościć, patrząc na granulację to trochę miał przypomina, kolega kupował z lokalnego składu? długo z tym dostawcą kolega współpracuje? może dostawca też wysyła palety kurierem? czy kolega ważył kilka worków i czy waga zgadza się z deklaracją sprzedawcy?
Gość Opublikowano 31 Maja 2017 #211 Opublikowano 31 Maja 2017 kolega kupował z lokalnego składu? Nie, bezposrednio z Kolumbii :D długo z tym dostawcą kolega współpracuje? Od śmierci Pablo Escobara. Wcześniej brałem o niego. może dostawca też wysyła palety kurierem? Tak, ale tranzytem przez Miami, więc trochę drożej to wychodzi. czy kolega ważył kilka worków i czy waga zgadza się z deklaracją sprzedawcy? Nie ważyłem, mam pełne zaufanie do dostawcy :D.
darkon Opublikowano 1 Czerwca 2017 #212 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zapalone wczoraj w piecokuchni 5kg, dzisiaj rano zostało 300 gram drobniutkiego popiołu. Wypalił się do zera jak papieros. Rachunek jest prosty, zawartość popiołu 6%, no niech nawet będzie 7%, to i tak wynik nieosiągalny dla większości węgla dostępnego na rynku. Kaloryczność deklarowana w okolicach 22Mj i taka raczej jest, popiół PGG deklaruje jako 4-7%, więc jest tak, jak ma być. Naprawdę, jestem bardzo zadowolony, szczególnie z tego że jest relatywnie bardzo suchy, wręcz sypki. To najbardziej mi się podoba we flotku z Marcelka. Ilość popiołów śladowa. Extra, że trzyma też tą klasę co poprzednie partie flotu. 7 % masakra pozytywna Ja się jeszcze wstrzymuję z zakupem flotu i poczekam na lipiec/sierpień (trochę reorganizacji w komórkach i garażach ;-) ) Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
damdam Opublikowano 1 Czerwca 2017 #213 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Nie, bezposrednio z Kolumbii :D Od śmierci Pablo Escobara. Wcześniej brałem o niego. Tak, ale tranzytem przez Miami, więc trochę drożej to wychodzi. Nie ważyłem, mam pełne zaufanie do dostawcy :D. odpowiem krótko: bartex :D
darkon Opublikowano 3 Czerwca 2017 #214 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Wojtek trochę mnie podkusiłeś tym flotem ;-) i ja dziś będę miał swoją tonkę flociaka trochę wygospodarowałem trochę miejsca trochę zostało jeszcze wolnej kasy więc można coś "zaszaleć". Flot z Marcela, worki foliowe z dostawą z radomskiego powiatu za 500 zł. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 3 Czerwca 2017 #215 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Byleby był to czysty Marcel, po pod niego często podciagają flot z Krupińskiego (Spółka Restrukturyzacji Kopalń).
darkon Opublikowano 3 Czerwca 2017 #216 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Już jest 24 woreczki po 25 kg flotu zeszłorocznej partii. Worki foliowe mocne typowo węglowe. Flot nie jest suchy ani też aż za wilgotny. Pod wpływem nacisku ręki tworzy kruchą bryłę więc jest ok. Flot z Marcela a jedyną szansą na udokomentowanie tego to jego spalenie. Ciekawe czym będzie się różnił ;-) Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
darkon Opublikowano 3 Czerwca 2017 #217 Opublikowano 3 Czerwca 2017 A reszta około 400 kg flotu z miałem to z Jankowic. Produkt składu ;-) tego towaru jestem ciekawy Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
darkon Opublikowano 10 Czerwca 2017 #218 Opublikowano 10 Czerwca 2017 Dziś pozwoliłem sobie na nieśmiały test mieszanki flotu i miału z Jankowic w starym zębcu- ogólnie popiołu wizualnie dużo nie ma jak na 3 łopaty tego produktu. Za gorący by ważyć liczę że będzie go około 12-13 procent. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
darkon Opublikowano 10 Czerwca 2017 #219 Opublikowano 10 Czerwca 2017 Co do mocy. Jest mocny mocniejszy niż sam flot może nieznacznie ale widać optycznie różnicę że jest inny- dłużej jeszcze bardziej pali. Popiół nie jest barwy cappucino jak przy samym flocie. Popiół jest ciut cięższy. Spieków , żużli nie robi. Do dalszego testowania Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
palaczRybnik Opublikowano 29 Czerwca 2017 #220 Opublikowano 29 Czerwca 2017 A reszta około 400 kg flotu z miałem to z Jankowic. Produkt składu ;-) tego towaru jestem ciekawy Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Ja miałem flot z Jankowic i powiem tragedia - ogólnie to ogromna ilość popiołu, a i spieków tez dużo i to takich sporych kalafiorów. Ogólnie nie kupiłbym tego drugi raz - najlepszy Marcel bo mało popiołu i się nie spieka. Powodzenia w testach.
darkon Opublikowano 29 Czerwca 2017 #221 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Trochę nie zrozumiałeś;-) mam mieszankę flotu Marcel z miałem z Jankowic. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
darkon Opublikowano 29 Czerwca 2017 #222 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Flot z Marcela sam w sobie jest idealnie idealny:-) Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
ur8an Opublikowano 3 Września 2017 #223 Opublikowano 3 Września 2017 Hej, I co panowie, wysypujemy zapasy flotu i utwardzamy nim drogę? <_< :) Jakie macie zapasy? Co myślicie o tym zakazie który od kilku dni obowiązuje?
darkon Opublikowano 3 Września 2017 #224 Opublikowano 3 Września 2017 Ja mam go 1,5 tony flotu z Marcela. I dopóki dopóty jest na rynku czy to legalnie czy nielegalnie będę go kupował zamiast miałów. Co do zakazów - odbije się to czkawką zwykłemu kowalskiemu a nader wszystko kopalnią. A jakość powietrza jak była taka będzie. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Andrzej_M_ Opublikowano 3 Września 2017 #225 Opublikowano 3 Września 2017 ,,,, I co panowie, wysypujemy zapasy flotu i utwardzamy nim drogę?,,,, Jakoś nie wyobrażam sobie tego , by można "błotem węglowym" utwardzić drogę. ,,,,Co myślicie o tym zakazie który od kilku dni obowiązuje?,,,, Ja myślę jak najbardziej pozytywnie. Zapewne urzeczywistnienie uchwały antysmogowej dla województwa śląskiego, będzie bardzo trudne i "bolesne" w realizacji. ps. Współczuje tym osobom, które będą musiały wykonywać funkcje kontrolne zapisów uchwały antysmogowej dla województwa śląskiego. Pierwsze szkolenia odbędą się 11 września 2017. źródło: http://powietrze.slaskie.pl/content/wsparcie-dla-gmin-i-strazy-gminnych-w-realizacji-uchwaly-antysmogowej
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.