MiastoTG Opublikowano 30 Października 2009 #1 Opublikowano 30 Października 2009 Witam. Ze względu na to iż w domu jest za wysoka temperatura i jedynym sposobem żeby ją obniżyć jest zmniejszenie temperatury na kotle. Aby utrzymać wysoką temperaturę na kotle a niższą na grzejnikach zamierzam założyć zawór 3D. Poniżej przedstawiam rysunek jak ja to widzę. Mam pewne obawy czy to będzie dobrze działać. Proszę o opinie. Z góry dziękuję.Pozdrawiam. Cytuj
automatyk Opublikowano 30 Października 2009 #2 Opublikowano 30 Października 2009 no zle niestety musisz poprawic teraz to bys nie miał zadnej regilacji zawór na zasilaniu a powrót musi zyc dołączony do kotła i do zaworu Cytuj
MiastoTG Opublikowano 30 Października 2009 Autor #3 Opublikowano 30 Października 2009 Hmm... A możesz narysować na moim rysunku prawidłowe podłączenie ?? Nie za bardzo rozumie o co Ci chodzi :) Cytuj
MiastoTG Opublikowano 30 Października 2009 Autor #4 Opublikowano 30 Października 2009 Już rozumie.Zaraz narysuje i powiesz czy o to Ci chodziło. Czy o to co jest na rysunku ?? Jeżeli tak to jest mały problem bo praktycznie nie ma manewru.Poniżej daje zdjęcia z kotłowni. Cytuj
MiastoTG Opublikowano 30 Października 2009 Autor #5 Opublikowano 30 Października 2009 I czy za tym zaworem 3D będzie potrzebna pompa która pośle wodę do kolektora czy te z pionów sobie będą same pobierały ?? Bo jeżeli nie będzie to zawór różnicowy nie będzie się zamykał. Cytuj
ZBYNIQ Opublikowano 30 Października 2009 #6 Opublikowano 30 Października 2009 sam sobie odpowiedziałes .bez pompy nie ma sensu montowac zaworu ruznicowego Cytuj
firmaremont Opublikowano 30 Października 2009 #7 Opublikowano 30 Października 2009 Witam.Ze względu na to iż w domu jest za wysoka temperatura i jedynym sposobem żeby ją obniżyć jest zmniejszenie temperatury na kotle. Aby utrzymać wysoką temperaturę na kotle a niższą na grzejnikach zamierzam założyć zawór 3D. Poniżej przedstawiam rysunek jak ja to widzę. Mam pewne obawy czy to będzie dobrze działać. Proszę o opinie. Z góry dziękuję.Pozdrawiam. Mniej więcej tak , a jak to wykonać ,to już w gestii instalatora. Cytuj
MiastoTG Opublikowano 30 Października 2009 Autor #8 Opublikowano 30 Października 2009 Nie ma dojścia do przelewu. Po niżej przedstawiłem rysunek czy tak może być. Te 3 pompy od kolektora są włączane przez sterownik który uruchamia je po rozpaleniu w kotle. 4 pompa będzie od zaworu 3D. Przeciągnę tylko kabel zasilania z którejś pompy aby włączała się z innymi. Teraz pytanie czy nie będzie się coś działo niepożądanego z pompami?? Tzn chodzi mi o to iż od kolektora będą ciągły 3 pompy a przed kolektorem jedna podawać wodę?? I czy na ten obieg do kolektora dać pompę 4 czy 6 ?? I dzięki za zainteresowanie tematem :) Cytuj
MiastoTG Opublikowano 31 Października 2009 Autor #9 Opublikowano 31 Października 2009 Czy ktoś może coś doradzić ?? :D Cytuj
MiastoTG Opublikowano 31 Października 2009 Autor #10 Opublikowano 31 Października 2009 Może guitar coś doradzi ??. Najważniejsze czy pompy nie będą ze sobą kolidować?? Cytuj
Marek Opublikowano 31 Października 2009 #11 Opublikowano 31 Października 2009 Czy o to co jest na rysunku ?? zawór 3-D tak jak namalowałeś ale róznicowy niczemu tu nie słuzy , bezuzyteczny pompy wystarczą te co masz i finito widze ze nie masz pojecia jak działa zawór 3-D , poczytaj zasade działania umiesciłes temat w nieodpowiednim dziale i i dziwisz sie ze nie ma chetnych do odp. Cytuj
MiastoTG Opublikowano 1 Listopada 2009 Autor #12 Opublikowano 1 Listopada 2009 Tamten rysunek jest nie aktualny. miał przedstawić schemat podpowiedziany przez innego forumowicza.Znam zasadę działania zaworu 3D i wiem też że nie można pozostawić go samego na zasilaniu.Co gdyby ktoś go zamkną ?? Proszę o odniesienie się do schematu z najświeższego postu. Czy jest od dobry i co sie będzie działo gdy jedna pompa będzie wprowadzać wodę do kolektora a 3 pobierać ?? Faktycznie kategoria zła ale wpisy pokazują się na stronie info-ogrzewanie.pl Cytuj
Marek Opublikowano 1 Listopada 2009 #13 Opublikowano 1 Listopada 2009 Tamten rysunek jest nie aktualny. miał przedstawić schemat podpowiedziany przez innego forumowicza.Znam zasadę działania zaworu 3D i wiem też że nie można pozostawic go samego na zsilaniu jak bys znał zasade to nie pytałbys o elementarne zasady zawór ma byc tak zamontowany aby w kazdej pozycji był obieg , nie zamknąło sie wyjscie z pieca pic na foto jest mały to i instalacja odbiorcza nie moze byc duza , po co wiec az 3 pompy czyzby była tak fatalnie wykonana , odciąć pion mozna na zaworach ty jeszcze chcesz zakładc 4-tą pompe to juz czysta głupota i nie znajomość rzemiosła wiecej nie bede pisał bo bym musiał chyba zakląć Cytuj
MiastoTG Opublikowano 1 Listopada 2009 Autor #14 Opublikowano 1 Listopada 2009 Powiem tak. Dzięki za podsumowanie. Wież mi gdybym wiedział jak to zrobić żeby było dobrze nie błagał bym was o pomoc i nie musiał wysłuchiwać waszych obelg. I jeżeli zaczynasz pisać że nie będziesz pisał to nie pisz. Można odciąć na zaworach.Nie widać tego na zdjęciu ale pompa po lewej jest z bypasem ponieważ na tym pionie jest przelew. Czy jest w ogóle możliwość bezpiecznego założenia zaworu 3D nie wpinając przed niego rury z przelewu ?? Kocioł jest mały ale ogrzewa trzy różne segmenty.Kiedy są nie używane pompy nie są włączane. Czyli mogę tak zamontować jak na rysunku poniżej ?? Cytuj
MiastoTG Opublikowano 1 Listopada 2009 Autor #15 Opublikowano 1 Listopada 2009 Po godzinach rozmyślań i nikłej pomocy ze strony forum. Po rozważeniu wszystkich aspektów za i przeciw doszedłem , iż prawdopodobnie najlepszym rozwiązaniem będzie założenie zaworu 3D przed każdą pompą. Zaraz na wyjściu z kotła nie zamontuję gdyż nie ma dostępu do przelewu. Jeżeli każda pompa ogrzewa coś innego to będzie regulacja tych pomieszczeń i nie zostanie odcięta droga do przelewu. Są to moje prywatne domysły. Proszę o podzielenie się swoimi sugestiami i podpowiedzenie czy dobrze myślę. Z góry dzięki i pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi