ameno25 Opublikowano 29 Marca 2022 #1 Opublikowano 29 Marca 2022 (edytowane) Witam Postanowiłem wymienić swój kocioł na groszek na pompę ciepła powietrze woda jednak całkowicie nie jestem w temacie pomp , nie wiem jaki producent obecnie oferuje najlepszą jakość do ceny , oraz jakie parametry powinna mieć pompa w moim domu . Dom: 120m2 , 10cm grafit , 20cm wełny w dachu ,wentylacja grawitacyjna ,okna 2 szyby , drzwi cieple metalowe , obecnie spalam w sezonie grzewczym 2 tony ekomiału , zaś rocznie wychodzi to jakieś 3t ,CWU 3 osoby głownie prysznice .Średnia moc z jaką pracuje kocioł 9liczona ze sprawnością 60%0 przy temp -15*C to max 4kW , a średnia moc kotła w sezonie grzewczym od października do kwietnia nie przekraczała nigdy więcej jak 2,5kW . Instalacja CO to 100% podłogówka na jednym rozdzielaczu 10 sekcji w czym 4 petle góra i 6 petli dół , rozdzielacz zasilany z mieszacza 4drogowego sterowanego pogodówką , średnia temp zasilania podłogwóki w zimie to jakieś 29*C , przy skrajnie niskich temp -20*C puszczałem ma 32* , co daje srednia tem w domu w okolicach 23-24*C . Proszę o propozycje jaka pompa będzie najlepsza . Edytowane 29 Marca 2022 przez Ryszard Dodano prefiks Cytuj
bobasxx Opublikowano 3 Kwietnia 2022 #2 Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Hej, przy takiej inwestycji nie ma co gdybać ani liczyć na dobór przez instalatorów. Poświęć 2% kosztów inwestycji i zrób rzetelne OZC. Ja tak zrobiłem i na koniec kwietnia mam umówiony montaż PC Panasonic HP 9kW 3f. U mnie wyszło zapotrzebowanie 19700kWh/rok, a obciążenie 8300W. Szukam jeszcze kogoś kto ogarnie mi WM z rekuperatorem w zamieszkałym domu 😬 bo jak narazie ta pompa będzie na styk. Cytuj
ameno25 Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Autor #3 Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Te 19700kWh w jakim domu ? Mógłbyś dla porównania podać parametry budynku na ciepło właściwe i wkleić jaki wyszedł Ci wynik w porównaniu do tego OZC co podałeś . Mi wychodzi jakies 16000kWh zastanawiam sie nad monoblokiem 7kW , drugim zródłem ciepła bedzie kominek Cytuj
bobasxx Opublikowano 3 Kwietnia 2022 #4 Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Na ciepło właściwe wyszło mi to: https://cieplo.app/wynik/ncg3 Jak widać niedoszacowany wynik. Ale pamiętam, że nie wszystkie dane mi się zgadzały w tym kalkulatorze. Cytuj
ameno25 Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Autor #5 Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Mi z wychodzi takie cos https://cieplo.app/wynik/tmhl Cytuj
bobasxx Opublikowano 3 Kwietnia 2022 #6 Opublikowano 3 Kwietnia 2022 U mnie na ciepło właściwie nie uwzględniłem 7 okien dachowych więc pewnie stąd taka różnica? OZC prawdę Ci powie 😉 Cytuj
ameno25 Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Autor #7 Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Mi z wychodzi takie cos https://cieplo.app/wynik/tmhl OZC tak naprawdę pokazuje mi ilość spalonego opału w sezonie grzewczym , bo nigdy nie spaliłem więcej jak 2,2t i to nie ekogroszku tyko ekomiału który ma niższą kaloryczność . Myśle że PC 7-8kW bedzie idealna na moj budynek , zwłaszcza że planuje poprawić docieplenie poddasza Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi