sliver001 Opublikowano 21 Marca 2022 #1 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2022 Cześć. Szukam wymiennika C.W.U. stojącego, 120-140L z możliwością założenia grzałki elektrycznej. Będzie podłączony pod kocioł gazowy ale docelowo planuje przejść na pompę ciepła i nie wiem czy na co zwrócić uwagę. Obecnie mam Vitocell 100-W ale do niego nie można założyć grzałki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vps1 Opublikowano 22 Marca 2022 #2 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2022 To jaki zastosować zasobnik cwu a właściwie bardzo ważna jest powierzchnia wężownicy zależy miedzy innymi od tego jaką zastosujesz pompę ciepła. Są na rynku pompy ciepła które wymagają minimalnej powierzchni wężownicy od 2-5m2. Ja bym zrezygnowałbym z takiego rozwiązania jakie ty chcesz z prostego powodu raczej nie znajdziesz takiego rozwiązania. Zastosowałbym zasobnik cwu z jedną wężownicą np WW300pce Termica ( można zamontować grzałkę) ma powierzchnię wężownicy 3,2m2 i podpiął bym go pod kocioł gazowy. Jak będzie PC to zasobnik pod pompę ciepła a kocioł jako źródło szczytowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kanonier Opublikowano 8 Kwietnia 2022 #3 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Zasobnik do c.w.u. pracujący z pompą ciepła musi mieć wężownicę o powierzchni minimum 0,2 - 0,25 m2 na 1 kw mocy pompy ciepła. Dlatego przed zakupem zasobnika cwu należałoby już wstępnie ustalić jakiej mocy pompa ciepła będzie instalowana. Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.