mflo Opublikowano 16 Marca 2022 #1 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2022 Witam, Chciałbym się przywitać i poprosić o porady. Dom 110 m, parterowka. Mur z betonu komórkowego 24+ 12. Izolacja 8 cm styropianu w murze. Fundament nieocieplony. Podłoga i sufit po 10 cm styropianu + wylewka betonowa na poddaszu nieocieplonym. Wentylacja mechaniczna, bez odzysku. 2 wyjścia tarasowe szer. 1,8m, 3 okna 1,45 oraz 2 x 60. Jeden obieg CO, 9 grzejników z drabinka w łazience, wszystkie z zaworami termostatycznymi. Zasobnik CWU 140l (z 2021), 4 użytkowników CWU. Cyrkulacja na czasówce. Aktualnie kocioł górnego spalania, planuje wymienić na pellet. Jest zawór 4D i pompy na obiegach CO i CWU. Wkład kominowy z kwasowki. Pytania: Przy okazji wymiany kotła chciałbym dołożyć pompę kotłową włączona na stałe, a w przyszłym roku założyć siłownik i uruchomić sterowanie pogodowe + ew. sterownik pokojowy. Czy to rozwiązanie będzie ok na teraz i docelowo? Szukam opinii na temat kotłów pelletowych Rejs z Rypina - jest w sprzedaży kocioł o podwyższonym standardzie (pył do 20 mg/m3). Maja własny palnik samoczyszczący lub KIPI do wyboru. Zalety to serwis (są blisko), cena i dobre opinie nt. kotłów na ekogroszek. Mam trudność w oszacowaniu zapotrzebowania na moc. Zdaniem sprzedawcy potrzebuje 20 kw, a wcześniej sądziłem, ze 1,5 - 1,7 wystarczy... Z góry dziękuje za sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olejek78 Opublikowano 16 Marca 2022 #2 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2022 Sądzę że 12 kw powinno wystarczyć ale sprawdź sobie, będzie bardziej wiarygodnie https://cieplo.app A później wklej wynik łatwiej coś doradzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popcorn1 Opublikowano 16 Marca 2022 #3 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2022 Tak jak kolega radzi około 10-12 kW. A tego sprzedawcę,który proponuje 20 kW to omijaj szerokim łukiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mflo Opublikowano 16 Marca 2022 Autor #4 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2022 Wskazana strona podaje 8,1 kw. Czy nie zaniża ona wymagań? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenas1 Opublikowano 16 Marca 2022 #5 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2022 10kw to na twój dom wystarczy.Poszukaj na forum bo dużo było takich pytań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mflo Opublikowano 17 Marca 2022 Autor #6 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2022 Czy na temat pompy kotłowej i kotła Rejs ktoś chciałby się wypowiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1mps Opublikowano 17 Marca 2022 #7 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2022 Jak najbardziej wskazana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mflo Opublikowano 17 Marca 2022 Autor #8 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2022 38 minut temu, 1mps napisał: Jak najbardziej wskazana Dziekuje za schemat. O grupie bezpieczeństwa CWU wcześniej nie słyszałem, a teraz z pewnością pojawi się w mojej instalacji. 👍 Mam dość ciągłego kapania z zaworu bezpieczeństwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mflo Opublikowano 18 Marca 2022 Autor #9 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2022 22 godziny temu, 1mps napisał: Jak najbardziej wskazana Dziekuje za schemat. O grupie bezpieczeństwa CWU wcześniej nie słyszałem, a teraz z pewnością pojawi się w mojej instalacji. 👍 Mam dość ciągłego kapania z zaworu bezpieczeństwa. Ponawiam prośbę o opinie nt kotła pelletowego Rejs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1mps Opublikowano 18 Marca 2022 #10 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2022 Grunt to mocne postanowienie i żal za grzechy 🤣. Na schemacie tego nie ma ale nie zapomnij o zaworach zwrotnych przed każdą pompą. Tj. Zawór kulowy z sitkiem-filtrem-pompa-zawór zwrotny -zawór kulowy. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.