Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Zdecydowałem się na wymianę pieca na kondensacyjny 1F+zbiornik na CWU grzany piecem. W przyszłości może solary do grzana wody.

Dom to 3 piętra, pustak żużlobetonowy+10cm styropianu, okna 2-szybowe plastikowe, góra ocieplona wełną15cm+10cm w poprzek lambda 0.033(w tym roku będzie dokładana).

Grzejniki płytowe 15szt.+ok. 30mkw podłogówki na samej górze.

Według kalkulatora https://cieplo.app/wynik/qgik potrzebuje pieca ok.16kW . Czy to nie za mało? Ich wyliczenia są w miarę rzetelne?

Jakiej marki i mocy piec polecicie do takiego budynku? Ogólnie kupować zestaw 1 producenta czy wszystko z osobna?

Wymianę chcę podciągnąć pod dofinansowanie.

Wymianą będzie się zajmował hydraulik.

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Kotły kondensacyjne mają modulację od do ale to chyba wiesz. Obliczenia z tej strony są jak najbardziej rzetelne o ile prawidłowo wpiszesz parametry. 16 kw to  zapotrzebowanie maksymalne u Ciebie, ale kocioł pracując z taką mocą przez 24 ha i 30 dni w miesiącu, weźmie gazu na ok 3 tysiące. Na plus u Ciebie jest to, ze nie musisz szukać kotła z niska modulacją i tu wybór jest większy i cenowo przystępniejszy. Przy twojej powierzchni jak do 5 kw zejdzie to wszystko.

Opublikowano (edytowane)

Czyli pieca o jakiej mocy najlepiej szukać  do takiej chałupy, nie chcę kupić za dużego bo czytałem że to tez niezbyt dobra opcja(na mój łeb coś do max 24kW?) . Za jaką firmą się rozglądać? W moim rejonie chyba najwięcej montują Immergasów z tego co się orientowałem, ale to to pewnie przez małą konkurencję i promowanie tej firmy przez lokalne hurtownie.

Edytowane przez KrzysiekP
Opublikowano

Dokładnie tak jak piszesz. Ale najlepiej wskazać konkretny model, który planujesz zamontować. Odnośnie immergasa nic nie pomogę. Kotły te należą do jednych z tańszych na rynku. Znam tylko jeden przypadek montażu tego kotła. Victrix tera o modulacji od 4,3 i on chodzi ok. Na początku tam był jakiś problem z czujnikiem czy instalacją, powodujący wyłączanie kotła ale zostało to zdiagnozowane i naprawione i teraz wszystko chodzi dobrze. Instalacja w tym domu jest tylko grzejnikowa, powierzchnia ok. 290m2, rachunek za styczeń br ok 1600zł 😀, ale to nie wina kotła tylko powierzchni i podwyżek.

Opublikowano

Tak przeglądam internety  i wstępnie wytypowałem siebie:

- TERMET ECOCONDENS GOLD PLUS 20

- Immergas Victrix 20 X TT 2 ERP

- Bosch Condens GC2300iW 20P

Kolejność przypadkowa, taka moc mam nadzieje wystarczy.

Oczywiście jestem otwarty na inne propozycje(wybór będzie podyktowane ceną oraz dostępnością serwisu)