Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zaobserwowałem dziwną rzecz w moim Defro komfort eko duo 15kw.

W okolicy dmuchawy na podłodze zbiera się pył. Ewidentnie leci on z dmuchawy bo robiłem nawet taki daszek żeby być pewnym że to nie leci gdzieś z góry.

Przybywa go codziennie. Po tygodniu jest go tyle ile widać na zdjęciu.

Przeczyściłem palnik od spodu, kanał powietrzny i dmuchawę. Po tym zabiegu dalej tak samo.

Zastanawiam się dlaczego tak się dzieje skoro dmuchawa wciąga powietrze z pomieszczenia i pcha go w kanał.

20220112_221720.jpg

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Może już kolano przetarte? Zdejmij cały wentylator razem z przedłużką i zajrzyj, czy nie sypie sie węgiel z dziury w kolanie do kanału powietrznego.

Opublikowano

Ściągnąłem wentylator z przedłużką. Zobaczyłem wtedy w kanale powietrza usypaną małą kupkę drobniutkiego węgla 1-3mm po stronie pieca. Nie wszedł ten węgiel do dmuchawy bo tam jest taki dołek.

Zdjąłem więc dekiel spod retorty i było tam trochę popiołu a od strony dmuchawy trochę tego czarnego węgla 1-3mm.

Pomacałem po kolanie i żadnej dziury nie  było. Tym bardziej że piec używany dopiero drugi sezon.

Wygląda jakby to sypało się z góry przez otwory na powietrze i na skutek drgań podczas pracy silnika wędrowało w stronę dmuchawy.

Opublikowano (edytowane)

Z góry to raczej sypie się tylko popiołek. Albo kolano nie jest dokręcone do rury podajnika i sypie na połączeniu albo masz tę dziurę w kolanie. Kolano czasem działa kilkanaście lat, a czasem na mokrym i zakamienionym węglu może przegnić i w 2 lata. 

Edytowane przez HarryH
Opublikowano

Węgiel spada jakby z góry bo jest go trochę na tym deklu od retorty i trochę wpada w kanał powietrzny. Tam będę szukał przyczyny ale to chyba dopiero jak się wygasi piec bo przy okazji sprawdzę uszczelnienie talerza na retorcie.

Opublikowano

Uszczelnienie talerza jest tu bez znaczenia.