Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Krzywa grzewcza - Termet Ecodens GOLD Plus 25 kW

dimek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich,

Wydaje mi się, że mam problem z prawidłowym działaniem czujnika pogodowego. Otóż kocioł jak najbardziej go ,,widzi",  na wyświetlaczu jest ikoną krzywej i na tym koniec. Mogę wybierać   krzywą   od 0,1 / 0,2 / 0,3 ..... Niestety co bym nie wybrał to temperatura grzania wody się nie zmienia. Gdy wybiorę np. 0,1 to na wyświetlaczu kotła pokazuje się 25 st. OK może taki ma logarytm przy temp zewnętrznej - 1,5 st., ale dzisiaj rano było u mnie - 12 st. i dalej na wyświetlaczu 25 st. Kocioł / pogodówka nie zareagowała na znaczny skok ujemnej temperatury i nie podbiła temperatury grzania wody. I tak jest z każdą krzywa. Dam np. krzywa 0,3 wyświetli temp. 28 i tak leci cały czas bez względu czy na zewnątrz coś się zmienia, czy nie. Czujnik pogodowy podłączony prawie do samego kotła przewodem ( linka    7 m ) 2x1,5. Przed kotłem  w/w przewód połączony z linka ( 0,5 ) o długości 0,5 m. Czy moje spostrzeżenia są słuszne, że coś nie gra?

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks

W instrukcji masz wykres krzywych, porównaj jaką temperaturę daje krzywa którą ustawiasz przy aktualnej temperaturze zewnętrznej.

Podpowiem, że tak niskie krzywe nie dadzą zadowalającej temperatury, Kt 1.0 daje aż 34*C przy -40*C na zewnątrz.

Proponuję zacząć zabawę od Kt 2.0 😉

Witaj, tutaj nie chodzi o to, czy dana krzywa da oczekiwaną temperaturę, tylko o to, że przy różnicy 9 stopni w stronę zimna powinno było się coś zadziać ....... Niestety niż się nie działo i tak z kilkoma krzywymi. Dzisiaj zamontowałem moduł komfort i sytuacja jeszcze gorsza. Jak doskonale wiesz ustawiam sobie krzywa sam jak chce. Niestety mimo tego, że ja zapisuje to w momencie wyjścia z edytora na wykresie mam linię prostą pozioma o wskazaniach od min 25 st. do max 25 st. Jak tylko podłączyłem moduł do sterownika kotła to zaczęła migać kontrolka krzywej. Nacisnąłem w aplikacja wyłącz krzywa i koniec. Nawet jak ja włączam to nic się nie dzieje. Czujnik pokazuje prawidłową temperaturę w aplikacji. Dodawanie modułu do sieci to jakaś kpina. Instrukcja modułu komfortu to następne gó...o. Wychodzi niestety taki typowy Polski produkcik z typowym olewajacym podejściem do klienta ...... Może ktoś coś pomoze, bo już mam dość tego kotła. 

Podaj jak ustawione są parametry Pxx, może być psc z aplikacji.

Jakie krzywe próbowałeś ustawić z samego kotła,przed podłączeniem modułu,bo np. dla Kt 1.0 przyrost temperatury zasilania dla delty temperatury zewnętrznej 10* jest AŻ 1,4*. 

Dlatego sugerowałem żeby zacząć od Kt2.0 bo tam przyrost jest już prawie 0,4* na każdy 1* zewnętrznej.

Odnośnie modułu komfortu u instrukcji,ja nie miałem żadnego problemu, tylko trzeba ją przeczytać całą i ze zrozumieniem.

Dla pewności sprawdź jeszcze wersję oprogramowania modułu,czy jest najnowsza,bo kolega miał problem ze starą wersją dla której nie była przewidziana aktualizacja i nie powinny te moduły być w sprzedaży,ale jakoś dostały się.

@dimek pisałeś w pierwszym poście że ustawiłeś krzywa 0,1  i przy -1,5* było 25   i przy -12* było 25 na zasileniu- według wykresu krzywej tak jest , ustawiłeś za niska krzywa . Przy krzywej KT 1.0 przy -1* na zasilenie idzie 30 stopni a przy -12*   idzie na zasilenie 32 stopnie  wiec tylko 2 stopnie różnicy   , a Ty ustawiłeś 01 , 0.2  0,3 ..  Ustaw wyższa krzywa 

Witam 

WojtuNIE

Parametry:

P1 - 25 - zapala cichutko bez problemu
P2 - 99
P3 - 60
P4 - 14 
P5 - 58
P7 - 01
P8 - 01
P9 - 01
P10 - 00
P11 - 02
P12 - 01
P13 - 06
P14 - 15
P15 - 00
P16 - 01
P17 - 20
P18 - 60
P19 - 25
P20 - 05
P21 - 70
P22 - 00
P23 - 00
P24 - 15
P25 - 02
P26 - 01
P29 - 55
P31 - 00

Widzisz tylko ja nie potrzebuje jakiś kolosalnych temperatur gdyż jak kocioł leciał na 25 to pomijając sprzęgło, które trochę kradnie ciepła ( 2-3 stopnie ) miałem w domu 19 st. Przy temperaturze na zewnątrz z tego co pamiętam - 1,5 st. Nią mając żadnych drzwi wewnętrznych i czyściutki przelot do garażu też bez drzwi. Będę mieszkał dopiero w styczniu i tak naprawdę dopiero wtedy będzie wiarygodny wynik. Dzisiaj tzn już wczoraj wieczorem zrobiłem krzywa taka żeby startował przy minus 2 i nic. Pozdrawiam

Witam,

Piotrr1984

Tak jak pisałem do WojtuNIE  ja nie potrzebuje temperatury grzania przy -1 na 30 st. Wczoraj podłączyłem moduł komfortu i na nim mogę ustawić krzywa. Więc zrobiłem tak, że przy temperaturze na zewnątrz -2 ustawiłem temperaturę grzania wody CO na około         30 st. I  mimo tego kocioł się nie załączył. Czujnik pogodowy wpięty do modułu. Zwora z RT zdjeta. Temperatura pokazywana w module komfortu zgadza się z rzeczywistością tzn. różnica 0,5 st. to nie różnica.

9 godzin temu, dimek napisał:

Dzisiaj tzn już wczoraj wieczorem zrobiłem krzywa taka żeby startował przy minus 2 i nic.

Nie rozumiem. Krzywa nie ma nic do tego przy jakiej zewnętrznej kocioł wystartuje.

Parametry Pxx wyglądają na prawidłowe.

W dniu 28.12.2021 o 19:50, dimek napisał:

Niestety mimo tego, że ja zapisuje to w momencie wyjścia z edytora na wykresie mam linię prostą pozioma o wskazaniach od min 25 st. do max 25 st.

9 godzin temu, dimek napisał:

Wczoraj podłączyłem moduł komfortu i na nim mogę ustawić krzywa.

To da się ustawić tą krzywą czy nie?

10 godzin temu, dimek napisał:

Więc zrobiłem tak, że przy temperaturze na zewnątrz -2 ustawiłem temperaturę grzania wody CO na około         30 st. I  mimo tego kocioł się nie załączył.

Krzywa nie włącza kotła. Może to zrobić nastawnik do modułu komfortu ( termostat pokojowy) lub gdy go nie posiadasz to funkcja w kotle. Napisz jakie elementy posiadasz.

10 godzin temu, dimek napisał:

Czujnik pogodowy wpięty do modułu.

Jest wyraźnie w instrukcji, że czujnik zewnętrzny ma być podłączony do kotła, jeżeli moduł jest podłączony za pomocą LIN do kotła.

Witam, 

Czujnik poprawiony. Zupelnie przypadkowo w trakcie prób uruchomienia modułu podniosłem na kotle temperaturę na 40 st. Wtedy linia pozioma przerywana na wykresie oznaczająca  max temperature wody się podniosła i krzywa grzewcza się ruszyła. Wcześniej jak pisałem miałem linie pozioma z jednej strony na plusie max. 25 w środku 0 a po drugiej stronie min. 25. Okazało się, że nałożyły się na sobie dwie linie min. i max. temperatura i krzywa nie reagowała. Teraz rzeczywiście widzę jak można sobie ustawić pod sobie krzywa. Pozdrawiam