MiastoTG Opublikowano 20 Października 2009 #1 Opublikowano 20 Października 2009 Witam. Obecnie w kotłowni jest kocioł gazowy jednofunkcyjny z opcją grzania tylko C.O. Teraz chciałbym dostawić kocioł retortowy z grzaniem cwu. Poniżej przedstawiam schemat jak planuję to zrobić.Trochę nie czytelny ale chyba da się odczytać. Wymiennik ma mieć 2 wężownice z myślą o solarach w przyszłym roku. Teraz moje pytania :) 1. Jeżeli kocioł węglowy będzie miał 38 kW to ile ma mieć wymiennik płytowy ?? 2. Czy kocioł jako główne źródło ciepła wpinam do dolnej wężownicy a solary do górnej ?? 3. Pompą za zaworem 4D i na cwu będzie sterowana przez węglowy. Czy na pompę za wymiennikiem kupić sterownik na jedną pompę i czujnik dać na zasilaniu kotła przed zaworem 4D?? Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 21 Października 2009 #2 Opublikowano 21 Października 2009 ZacZnę od tego, ze kocioł gazowy i na paliwo stałe nie mogą stać w jednym pomieszczeniu. Zabraniają tego przepisy. Cytuj
MiastoTG Opublikowano 21 Października 2009 Autor #3 Opublikowano 21 Października 2009 Podbijam pytanie:) Cytuj
MiastoTG Opublikowano 21 Października 2009 Autor #4 Opublikowano 21 Października 2009 ZacZnę od tego, ze kocioł gazowy i na paliwo stałe nie mogą stać w jednym pomieszczeniu. Zabraniają tego przepisy. Wiem. Nie ma tego na rysunku ale między nimi jest ściana. Gazówka w innym pomieszczeniu a węglowy w innym. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 21 Października 2009 #5 Opublikowano 21 Października 2009 Lepiej byłoby aby ktoś wykonał projekt, wtedy nie będzie problemu z eksploatacją i rozbudową.. Cytuj
MiastoTG Opublikowano 21 Października 2009 Autor #6 Opublikowano 21 Października 2009 Jaki projekt?? Proszę tylko o odpowiedz na moje pytania. Pozdrawiam. Na 2 i 3 znam już odp. Pozostaje kwestia wymiennika.Chce założyć 40 kW będzie dobry?? Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 21 Października 2009 #7 Opublikowano 21 Października 2009 Moc wymiennika zależy od wielu czynników i jeśli jest tak określony, że ma 40 kW to trzeba widzieć przy jakich parametrach. Generalnie powinien być dobry. Cytuj
MiastoTG Opublikowano 21 Października 2009 Autor #8 Opublikowano 21 Października 2009 Dziękuję za odp. A czy schemat instalacji jest dobrze rozrysowany czy coś by pan zmienił?? Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 21 Października 2009 #9 Opublikowano 21 Października 2009 W celu niezależnej obsługi pomp można by dodać zawory za i przed pompą. Koniecznie odpowietrznik przy zasobniku (zawór zwrotny) albo cały układ zaworów i pompę przenieść na powrót wtedy ten odcinek odpowietrzy się przez kocioł i naczynie. Po za tym powinno być dobrze. Cytuj
MiastoTG Opublikowano 21 Października 2009 Autor #10 Opublikowano 21 Października 2009 O tych zaworach wiem zaznaczyłem je na rysunku jako kółko z kreską o zaworze z wrotnym też pamiętałem.Pamiętam też o odpowietrznikach na wężownicach tylko nie zaznaczałem ich na rysunku. Dziękuję bardzo za sprawdzenie. Pozdrawiam Cytuj
MiastoTG Opublikowano 21 Października 2009 Autor #11 Opublikowano 21 Października 2009 Jeszcze jedno pytanko co do sterowania tym wszystkim. Kocioł będzie sterował pompami z cwu i c.o do wymiennika. Od wymiennika płytowego będzie pompa na centralne sterowana sterownikiem przylgowym dołączonym do wymiennika. Myślę o sterowaniu pokojowym typu euroster , który będzie regulował prace pompy c.o. Jak zakupię taki sterownik to ten przylgowy który był w komplecie wraz z wymiennikiem płytowym będzie już nie potrzebny?? Myślałem też o siłowniku na zawór 4D z jakimś czujnikiem.Zawór 4D jest z HellWita. Jeżeli coś źle napisałem proszę o poprawkę bądź napisanie jak można by racjonalnie rozwiązać ogrzewanie pokojowe i jakiego sterownika użyć ?? Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi