Skocz do zawartości

Rozdzielacz-rotometr-awaria !


DKAK21
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam bawiłem się przepływami iii.... Bum wykręciłem całkowicie jeden z rotometrow na belce podczas pracy szybko zatamowałem tryskająca wodę włożyłem rotometr na swoje miejsce ale po zakręceniu przestał reagować(wcześniej pokazywał właściwy przepływ)..teraz pokazuje przepływ na 0... Ehhh macie jakiś pomysł co mu się stało i jak go ruszyć spowrotem ?nie wiem czy ma to coś do rzeczy i jak było wcześniej ale białe pokrętło od powrotu nie ma w ogóle oporu zakręca się i odkręca bardzo lekko(resztę trzymają lekki opór)

Proszę o pomoc. Zdjęcie w załączniku 

20211127_215944.jpg

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dodam że wylał się litr wody gdzieś a ciśnienie spadło z 1.7 na 1bara.. 

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zakręć pozostałe rotametry, odkręć odpowietrznik na belce zasilajacej i pompę na full.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Podłogowka jest na tym samym poziomie co rozdzielacz. Zakręciłem na belce powrotnej odpowietrzniki(przy pompce i przy rozdzielaczu) odkręciłem odpowietrznik przy zasilaniu na maxa. Pompa na 3 bieg... 25-70.. i czekam.. możliwe że jest zapowietrzone bo słychać szum lekki na tej pętli 

20211129_111021.jpg

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Odkręć jeszcze białe pokrętło z powrotu ,dla porównania możesz odkręcić z sekcji obok i zobacz czy trzpień zaworu nie jest wciśnięty do oporu ,porównaj z sąsiednim możesz też zamienić pokrętła .

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hmmm zakręcone są wszystkie białe z powrotu oprócz tego który się nie chce ruszyć(on jest odkręcony..  pompa na 3 biegu już 30 min i nic. Pętla akurat mała 60m

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Trzpień wygląda dobrze jak każde inne.. naciskają palcem mocno wciska się w dół.. i fakt faktem słychać dość szum z tej pętli przy pracy co niby oznaką zapowietrzenia jest.. słychać szum przy pierwszej i 3 pętli przy pierwszej rotometr śmiga elegancko a przy 3 nie rusza nic...

 

Do szału mnie to doprowadza bo teraz 2 i 3 rotametr stanął i się nie rusza.  co tu zrobić teraz ?

20211129_115148.jpg

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Szczerze to jestem tak ***.. Już że zostawiam to w Spokoju jeśli będa te obiegi grzać to nic z tym nie robię więcej. Nie powinno to mieć jakiś większych skutków ubocznych? Biorąc pod uwagę oczywiście że obieg będzie grzał ..

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie używać wulgaryzmów
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, DKAK21 napisał:

Do szału mnie to doprowadza bo teraz 2 i 3 rotametr stanął i się nie rusza.  co tu zrobić teraz ?

Stanął bo na zdjęciu ponizej masz na 2 i 3 pętli ściągnięte kapturki i zawory powrotne są zamknięte.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie nie zdjęcie było z poprzedniego testu.. teraz przy otwartych petlach nie ruszają się  2,3 rotametr.. więc zamiast odpowietrzyć jednego  nie wiem czy ten drugi się też nie zapowietrzyl 

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.