Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kocioł Spyra, podajnik tłokowy, cofanie się żaru do osobnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry, mam problem z piecem Spyra KWKMP 35kW z podajnikiem tłokowym. Pół roku temu wprowadziłem się do domu z tym kotłem, miał być wymieniony, ale ciągle nie mamy podłączanego gazu. Spalił się sterownik Geco G-403 P-07, kupiłem naprawiany sterownik (i wyświetlacz) na allegro, nie miałem starych ustawień, także ustawienia z internetu plus własne modyfikacje. Nie mam doświadczenia z takimi piecami, rozpalanie przebiega dobrze, popiół bez bryłek, używam ekogroszku Energoret (po takim były worki, więc kupiłem taki sam). Drugiego dnia ciągłego palenia (dzień, noc), gdy temperatura w domu się już ustabilizowała kocioł coraz dłużej jest w podtrzymaniu, na palenisku jest dużo żaru (temperatura ustawiona na 55, dochodzi do 65-66), a ogień jest przy samym podajniku (z prawej strony), już raz ekogroszek w podajniku się zapalił, a przynajmniej było bardzo dużo dymu w podajniku, a podajnik u dołu był gorący. 

Moje ustawienia

Temperatura na kotle - 55

Czas pomiędzy kolejnymi uruchomieniami podajnika - 30

C0 - 55

C1 - 10

C2 - 20

C3 - 125

C4 - 20

C5 - 60

C6 - 00

D0 - 50

D1 - 80

D2 - 45

D3 - 01

D4 - 50

D5 - 00

D6 - 01

Co poprawić?

1Screenshot_2021-11-14-18-27-17-473_com.google.android.apps.docs_1.jpg

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Poprawiło się ? Też cofa mi się żar do podajnika przy podobnych ustawieniach…

Opublikowano

Panowie ja w SAS EKO przeszedłem ten poroblem  - sprawdzać czy nie dochodzi powietrze np. przez szczelinę pomiędzy zasobnikiem = powinno być DOBRZE uszczelnione sznurem  kolejne miejsca to np. zasobnik przerdzewiał i nawet nie widać - sprawdzić DOKŁADNIE / kolejne np. przez nieszczelność w drzwiczkach = bo sznur do wymiany lub inna szczelina np. krzywe i niedomykają się  - kolejne to OPAŁ i nieodpowiednie ustawienia spalania  = doradzam palić takim co ma NISKĄ SPIEKALNOŚĆ  = najlepiej 0 lub w granicach do max 10 wówczas łatwiej ustawić sterownik.   U mnie identyczny sterownik ale jakoś radziłem sobie . ewent. proszę o inf. na priv  to podam mój nr tel do kontaktu.  Powodzenia 

jeszcze kolejne bo zapomniałem - przez wentylator  i ciągnie wówczas powietrze do szczelin paleniska powodując samoczynne palenie pomimo że sterownik wyłączył wowczas powoduje takie przeciąganie= poddrzewanie wody do tem. nawet ponad 10 st. od ustawionej - eliminować to poprzez zmniejszenie na wentylatorze otworu do wlotu /gdy jest zasłona to wystarczy przymknąć wlot poprzez obrócenie lub zasłonięcie tą zasłoną / ewent. zastosować klapkę przy wylocie /na wylocie/ powietrza z wentylatora  - lecz to do sprawdzenia  i własnej oceny czy lepiej będzie bo u każdego użytkownika różnie to bywało .  ja nie stosowałem ale dokupiłem klapkę oryginalną u producenta i jest jakby co.