Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ariston BCH EE 120 Zasobnik CWU ze stojakiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcialem dopytac czy ten zasobnik 220l ariston BCH jest dobry, ekonomiczny taki zakupil instalator do kotla Ariston clas one 24kw. I mam zapytanie ze wzg na klase energetyczna C oraz srednie zuzycie kWh 1,7/dobe czy warto zamienic na inny lepszy, czy nie ma sie czym przejmowac i zakladac ten

Opublikowano

Chcialem jeszcze dopytac bo instalator oraz inni w sklepach sprzedawcy proponowali mi kocioł 24KW natomiast na stronie cieplowlasciwe.pl po uzupelniniu wyszło mi , że wystarczy 13kw więc kogo słuchać. Kocioł już jest ARISTON clas one z zasobnikiem ariston 120l bch jak coś mogę wymienić jeśli to coś da. W domu sa 2 łazienki w których jest podłogówka a tak to same grzejniki, na razie pale ekogroszkiem i ten piec nie będe demontował po prostu zostanie w razie czego

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć,

kotły gazowe mają moc modulowaną tzn mogą pracować pomiędzy np. 5KW a 24KW więc jeżeli wyszło Tobie 13KW to ten kocioł będzie OK, tym bardziej, że masz grzejniki. Wystarczy go potem jedynie dobrze dostroić. Też mam u siebie ten sam kocioł tyle, że na podłogówce.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

a mogłbys mi pomoć jak wchodzi się w menu serwisowe by mozna było regulować krzywą grzewcza i innymi parametrami w instrukcji pisze wcisnąc od strony klucza + i - przez 5sek ale nic to nie daje chyba ze ja zle robie?

Opublikowano (edytowane)

po lewej i po prawej stronie kotła masz klawisze sterujące oznaczone "+" i "-". Przyciskasz "komplet" po lewej stronie kotła razem czyli owy "+" i "-" przez ok. 5 sekund i na wyświetlaczu powinno wyświetlić się "222". Aby wejść do menu serwisowego musisz po lewej stronie kotła klawiszem "+" przyciskać tak długo aż pojawi się na wyświetlaczu 234. Wtedy zatwierdzasz wybór klawiszem "+" ale tym po prawej stronie kotła. Generalnie wybór menu/cyfr robi się po lewej stronie kotła plusemi i minusem a z prawej strony: plus to "wejście / zatwierdzenie" a minus to "anulowanie / cofnięcie się do poprzedniego podmenu". 

image.png.42c0a40801b4dd4fdec11a9d17045905.png

Po wybraniu 234 i zatwierdzeniu prawym plusem tej liczby wiświetli ci się na wyświetlaczu "GAS" o ile dobrze pamiętam. Teraz plusem po lewej stronie klikasz tak długo aż pojawi się napis/menu "MENU". Zatwierdzasz prawym plusem i pojawi Ci się "2" jako pierwsza cyfra z trzech. Każde menu ma swoje trzy cyfry, np. dla krzywej będzie to menu 4 2 2. Więc jak widnieje u Ciebie teraz na wyświetlaczu "2", to lewym plusem zmieniasz cyfrę na "4" (chyba dwa razy trzeba nacisnąć). Jeżeli masz już czwórkę na wyświetlaczu to prawym plusem zatwierdzasz wybór i teraz na wyświetlaczu ukazuje Ci się "4 2". Chcemy wejść do menu 4 2 2 więc tą drugą dwójkę zatwierdzasz ponownie prawym plusem i teraz na wyświetlaczu ukazuje Ci się już "4 2 2". żeby zatwierdzić trzecią cyfrę znowu klikasz prawy plus i przechodzisz w menu 4 2 2. Tam Ci się powinna wyświetlić domyślna krzywa grzewcza. Nie wiem co jest ustawione standardowo.. Ustaw sobie krzywą lewym plusem bądź minusem i zatwierdzasz prawym plusem. Jak zatwierdzisz to żeby wyjść z wszystkich menu, musisz przyciskać prawy minus tak długo aż wyświetlacz znowu będzie wskazywał Twoje paramtry pieca jak na obrazku powyżej (temp. CO i CWU i inne rzeczy). Jakbyś miał problem to Ci filmik nakręcę. 

Edytowane przez Michał-
Opublikowano

Tak, posiadam dokładnie taki sam kocioł.

Opublikowano (edytowane)

I które opcje w menu ustawiać bo fabrycznie jest tak jak w instrukcji. Np powolne rozpalanie fabrycznie było ustawione na 64% to ustawiłem na 0% krzywa grzewcza wziolem na 0,8 bo była na 1,3. Temperatura max CO była ustawiona na 80stopni ustawiłem na 50stopni.  Dlatego pytam jakie masz ustawienia wiem że co dom to inne ale będę miał pogląd które zmieniać dom 220m2 ocieplony z zew 12cm, dach 25 wełna. Mam sterownik salus bezprzewodowy i mam w planach dołożyć czujnik pogodowy zew. podłogówka tylko w 2 łazienkach jest na parterze i piętrze a tak to grzejniki

Edytowane przez wilku30
Opublikowano

Najpierw musisz napisać co chcesz osiągnąć za pomocą nastaw na kotle.

Opublikowano

Trochę mi to coś nie pasuje... skoro masz załączony tryb AUTO to kocioł powinien obniżać temperaturę aby grzać ciągle zamiast dobić do temperatury i się wyłączyć więc krótka rada : obniż krzywą.

A teraz kilka szczegółów jak wybadać odpowiednią krzywą:

1. taktowanie kotła na razie olewamy chyba, że powstanie w wyniku akcji działań zawartych w punkcie 2 🙂

2. trzeba znaleźć temperaturę na kotle, która w danej chwili spowoduje, że kocioł raczej podtrzymuje temperaturę w domu aniżeli ją podnosi (a do tego nie powoduje ewentualnego taktowania kotła 🙂)

W tej chwili radziłbym przejść w tryb ręczny tzn. ustawić na stałe jakąś temperaturę CO na kotle i zobaczyć czy temperatura "na mieszkanu" rośnie czy nie. Raczej nie ustawisz jej od razu dobrze więc będziesz musiał próbować. Jak wynajdziesz taką temperaturę to sobie zanotuj, że przy temperaturze na zewnątrz X stopni, temperatura Y stopni ustawiona na kotle przynajmniej podtrzymuje (lub bardzo delikatnie podnosi) temperaturę na mieszkaniu. Po tym możesz rzucić okiem do tabelki z krzywymi grzewczymi i nanieść sobie to co zanotowałeś na siatkę. Dzięki temu poznasz jaka krzywa grzewcza pozwala ustawić temperaturę na kotle w taki sposób aby ten podtrzymywał temperaturę w mieszkaniu. Przykładowo, jeżeli masz 0 stopni na dworze a wyszło Ci że kocioł utrzymuje na mieszkaniu zadaną temperaturę przy temperaturze zasilania na kotle równej np. 35 stopni, to patrzysz na wykresie która krzywa grzewcza odpowiada takiej racji bytu. Z wykresu widzę, że jest to krzywa 0,8 dla mojego przykładu. Ty napisałeś, że u Ciebie kocioł wyłącza się bo dogrzał temperaturę do zadanej na sterowniku więc musisz krzywą obniżyć. Widocznie u Ciebie kocioł potrzebuje ustawić temperaturę zasilania CO na jeszcze niższą ale ustalona teraz krzywa nie pozwala mu zejść z temp. CO niżej.

Najpierw zacznij od ustalenia temperatury stałej i na jej podstawie dobierz sobie odpowiednią krzywą. Jest jeszcze coś takiego jak korekta krzywej - po prawej stronie kotła masz klawisze "+" i "-". Podczas pracy kotła możesz ustawioną temperaturę podwyższać lub obniżać. Jeżeli kocioł będzie pracował w trybie AUTO i ustali Ci np. temperaturę 35 stopni, to klawiszem "-" lub "+" możesz ją zbijać lub podwyższać aby idealnie dostroić temperaturę CO na kotle.

Jak to ogarniesz i kocioł nie będzie taktował, to do wiosny masz problem z głowy. Wraz z wyższymi temperaturami na dworze kocioł prędzej czy później będzie taktował i trzeba mu będzie na sztywno wbić temperaturę minimalną CO.

Opublikowano

Nie mam ustawione na auto nie mam czujnika zewnętrznego pogodynki. Na kotle mam ustawione CO 42stopnie CWU 41stopni, kod 422-krzywa grzewcza 0,8 wysoka temp, 425- 50 stopni przy parametrze 1, 402-wysoka temp 45stopni, 420- zakres 1wysoka temperatura

Opublikowano (edytowane)

Przy takiej konfiguracji krzywa grzewcza nic nie daje. Kocioł, aby dostosować temperaturę ogrzewania (CO) do panujących warunnków wewnątrz i na zewnątrz, musi mieć włączony tryb AUTO. Wtedy sam dobiera temperaturę zasilania CO na podstawie: czujnika wewnętrznego oraz czujnika zewnętrznego. Nie jestem na 100% pewny ale być może pogodynki nie musisz mieć jeżeli włączysz temperaturę z internetu a to dało się ustawić bodajże ze sterownika (u mnie Cube S Net). Wtedy nie ma realnej temperatury z Twojego podwórka ale dobierana jest ta z najbliższej stacji wokół Ciebie. Nie testowałem jednak tego ustawienia u siebie bo miałem pogodynkę ale możesz spróbować. Krzywa grzewcza musi mieć natomiast włączoną funkcję AUTO. Wtedy masz dynamiczną modulację mocy kotła, innymi słowy zmienną temperaturę zasilania CO no bo inaczej kocioł dobierze temperaturę przy -15'C a inną przy +5'C i do tego potrzebna jest krzywa. Jeżeli masz temperaturę stałą na kotle, np. te 42 stopnie, to kocioł nie bierze pod uwagę warunków pogodowych tylko podczas grzania cały czas ma 42 stopnie na zasilaniu. Przy funkcji AUTO i obu czujkach kocioł widzi czy temperatura "na mieszkaniu" zbliża się do tej zadanej przez Ciebie na sterowniku. Jeżeli tak to obniża temperaturę zasilania CO na kotle aby podtrzymać temperaturę w mieszkaniu. Kocioł będzie też eliminował w ten sposób wyłączenie ogrzewania bo nie pozwoli wyjść poza temperaturę zadaną na sterowniku. Będzie tak operował mocą palnika (dostosowywał ją) aby zbliżyć się maksymalnie do ustawionych np. 22 stopni i jak wychwyci, że temperatura na mieszkaniu szybko zbliża się do tej zadanej (np te 22 stopnie), to zmniejszy moc grzania CO.

Mój sterownik pokojowy ma tzw. histerezę +/- 0,2 stopnia. W tej chwili przy stałej temperaturze na kotle kocioł wyłączy ogrzewanie po przekroczeniu 22,2 stopni. To samo w drugą stronę: jeżeli kocioł dogrzeje Ci w mieszkaniu do 22,2 stopni, to wyłączy się. Temperatura zacznie sobie po mału spadać na mieszkaniu i jeżeli przekroczy 21,8 stopni to kocioł ponownie się załączy.

Jeżeli będzie pracował w trybie AUTO to będzie grzał cały czas dostosowując zasilanie CO w taki sposób aby utrzymywać się jak najbliżej temperatury na sterowniku wewnętrznym.

Edytowane przez Michał-
Opublikowano

Czyli wychodzi ze musze zakupić ta pogodynki na zewnątrz wtedy będzie sobie modulowal grzanie CO pod warunki zewnętrzne. Bo w przypadku samego regulatora pokojowego poprostu dochodzi do zadanej temp i wyłącza.

Opublikowano

Tak. Możesz jeszcze spróbować z tą pogodą internetową jeżeli masz taką możliwość. Jeżeli nie, to kup sobie pogodynkę. Kosztuje coś koło 100zł a daje wygodę bo nie rzeba do kotła latać 🙂