Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Część mam kilka bardzo ważnych pytań wiem że były podobne posty choć szukałem trzy wieczory i nic konkretnego nie znalazłem i wiem że każdy może mieć inne zdanie ale są tutaj osoby dużo bardziej doświadczone i mają więcej niż jedną zimę za sobą. Mam nadzieję że znajdziecie chwilę żeby mi odpisac. Wprowadzilem się już i mam kilka dylematów.

Piwnica , parter, piętro 250m2 użytkowe całość podłogowka. Rozstaw pex 16 co 10cm więc dość dużo kabla  Przy piecu sprzęgło i 3 pompki jedna do każdej kondygnacji. Czujnik sterujący temperatury multimatic 700 na parterze w przedpokoju. Piwnica i piętro swoje osobne czujniki połączone z nim. Na zewnątrz czujnik pogodowy.

-Vaillant 206-5/5 4kw-21kw

-Pompka cyrkulacyjna grundfos up 15-14 BMP

1- czy najekonomiczniej jest podgrzewać zasobnik 120l (kotłownia raczej nie ogrzewana) dwa razy dziennie do temp 45? Czy lepiej nastawić na podgrzewanie cały dzień i noc 24h ?

2-w ustawieniach  na obiegach mam ustawione "termostat", "auto-wylacz" na noc? (tak mi instalator ustawił) to wyjdzie najekonomiczniej ?

3-cisnienie 1.7bara zostawić czy więcej? Dość spory dom i instalacja 

4- w opcjach minimalna temp 15 a maxymalna 38(Bo panel winylowy powinien podgrzewać się max 27)

5-czy warto zmniejszyć moc kotła z 21kw na mniej ? Dom 250m2 narazie ogrzewane będzie z 200m2 w przyszłości całość. Raczej na pewno tyle nie potrzebuje ale instalator powiedział że nowe kotły teraz i tak mają regulacje i same dobierają moc od potrzeby więc to jest zbędne żeby zmniejszyć.

6-czy wi cię może dlaczego mój czujnik zmienia czas czasami ? Po wyłączeniu prądu zapamiętuje itd wszystko jest ok nie ma problemu ale czasami np po nocy zmienia czas np o godzinę?

7-czy jest możliwość teraz(trochę za pozno-wiem) na jakąś opcje by włączać  cyrkulacje manualnie jakimś jednym przyciskiem, klawiszem ? Aplikacja w telefonie ? Bo wkurza mnie ustawienie cyrkulacji na czujniku mam tylko 3 opcje, minimalnie co 10 min.. więc całkowicie bez sensu. Za mało opcji a cyrkulacja mi jest potrzebna 3 min przed kąpielą i zmywaniem naczyn. Mam pompkę cyrkulacyjna grundfos up 15-14 BMP

8-krzywa grzewcza od początku ustawiona na 0.6  będzie raczej ok ?

Z góry BARDZO dziękuję wszystkim za pomoc i chęć wyrażenia swoich doświadczeń.

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks