Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Szczelina w kielichu paleniska - czy potrzebny wianek ?

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez YaroXylen,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam forumowiczów.

Jako nowy użytkownik forum opowiem sytuację od początku.

Kupiłem dom z rynku wtórnego, gdzie ogrzewanie jest na ekogroszek - piec firmy Galmet o mocy 17 KW . Pierwsza zima przed nami, więc rozpaliłem jakieś dwa tygodnie temu i zauważyłem, że nie pali się w ogóle pól paleniska. Masa węgla szła nie tknięta do popielnika i do kosza. Rozebraliśmy palenisko, wyjęliśmy deflektor, by łatwiej wyjąć kielich paleniska - okazało się, że zatkane są otwory powietrza - klasyka. Do tego po odkręceniu dolnej rewizji wysypało się wiaderko syfu. Wentylator także odkręcany, wyczyszczony dolot powietrza. Wszystko po czyszczone, ogień się teraz pięknie pali, równomiernie rozżarzony  , natomiast przy składaniu zauważyliśmy taką kwestie - między kielichem a otworem gdzie wychodzi groszek (chyba kolano) została szczelina około 1 cm. Za cholerę nie szło już głębiej wbić kielicha, bo kołnierz oparł się o obudowę paleniska. Czy to oznacza, że brakuje jakiegoś elementu? W częściach na stronie Galmetu znalazłem wianek paleniska - który tak jakby pasował w to miejsce, ale nie wiem.. Martwię się, że przez tą szczelinę będzie się przedostawał podawany groszek co poskutkuje zasypaniem kanałów powietrznych bez węgiel. Czy dobrze myślę?

Wcześniej, przez 5 lat, paliłem też Galmetem na ekogroszek mocy 12 kw, ale ten egzemplarz był nowy, poza czyszczeniem rewizji od dołu nie wyciągałem kielicha.

Poproszę o wskazówki. Spróbuję zadzwonić później na infolinię Galmetu, może coś podpowiedzą. Sądzę, że od Was dowiem się wiele ważnych kwestii.

Pewnie mnie zjecie za to pytanie, ale muszę  - po czym stwierdzić, czy ja w tym piecu mam retortę stałą czy obrotową ? Czym to się różni?

Wianek paleniska 16÷17 kW - retorta obrotowaWianek paleniska 16÷30 kW - stała retorta

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Witam.

Lewy wianek z fotki jest do palnika z wieńcem obrotowym (przyp.PANCERPOL), natomiast z prawej ze stałą koroną. To są dwa różne palniki. Oprócz opisów może lepiej zamieścić fotki tego co masz i zdjęcia problemów. Czasem tak jest że 1 fotka zastąpi kilka stron pisania.

Pozdrawiam. YARO

Opublikowano

Kurcze, właśnie złożyliśmy i rozpaliliśmy bez robienia zdjęć 😞

Czyli te palenisko się jeszcze obraca? Nie widziałem dotąd takich. Wydaje mi się, że u mnie się nie obraca, lecz kielich po wyjęciu wyglądał tak jak ten na zdjęciu. Wiem, że poprawnie to spisać model i sprawdzić wg specyfikacji co się ma. Zrobię to popołudniu.

Ciepłe dni mają być, więc wygaszę piec, wybiorę popiół i węgiel z paleniska i wrzucę fotki.

Opublikowano

Witam, okazało się, że mój piec ma retortę obrotową, która się nie obraca..

Stąd YaroXylen miałeś rację. Dziś wygasiłem rano piec, popołudniu, jak wrócę z pracy, rozbiorę to wszystko, zrobię zdjęcia.

Pytanie moje tylko jest takie - czy między kolanem a wiankiem z retortą obrotową jest jeszcze jakiś element? Z instrukcji wynika, że nie.

Opublikowano

Taki zabierak jest na końcu ślimaka i to on napędza koronę palnika.image.png.52770368a877c004234a38c7a310bda9.png

• Rozwiązanie
Opublikowano
1 godzinę temu, TomekGZ napisał:

Witam, okazało się, że mój piec ma retortę obrotową, która się nie obraca..

Witam kolegę.

W palniku jest taki "motylek" i jest zabezpieczony śrubą która pełni rolę zawleczki, kolega wyżej Tobie pokazał.

A Ty masz ode mnie instrukcję ze zdjęciami do palników Pancerpol. Miłej lektury.

Pozdrawiam YARO

instrukcja_pancerpol_PL_MIAL_ver-2018-01_Kolory_4-1__1-1.pdf

Opublikowano

Witajcie,

w środę rozebrałem palenisko, im dalej to rozbierałem, tym bardziej otwierała się puszka Pandory. Po 3 dniach od rozpalenia w dolocie powietrza nasypało już mnóstwo zmielonego węgla. Wentylator dzwonił jak stary telefon jak wróciłem we wtorek z pracy.

Okazało się, że kolano ma dziurę wielkości monety 20 gr tuż przy mocowaniu, co zobaczyliśmy dopiero po wykręceniu, w dodatku przy wyjściu na palenisko także było uszkodzone - pęknięcie, dziura i deformacja okręgu - stąd nie kręcił się wianek i była szczelina. W dodatku ślimak w połowie skorodowany. Obdzwoniłem Toruń w celu doszukania się części - brak, na dostawę z Galmetu muszę czekać 3 tygodnie. Po spawaliśmy na razie co się dało, ślimak w całości ma już żmijkę, w kolanie także udało się zalepić dziury i przywrócić kształty. Wianek siedzi na swoim miejscu. Na te 3 tygodnie mam nadzieję, że wystarczy - musi. 

Opublikowano

Części trzeba było zamówić bezpośrednio w Pancerpolu.

Ja miałem po 3 dniach od złożenia zamówienia, co prawda było to przed pandemia. 

Opublikowano

Ja mam piec firmy Galmet - do nich dzwoniłem.

Z Pancerpol-u będzie pasować ? Widzę, że części są tańsze.

Opublikowano (edytowane)

Kocioł jest Galmeta ale palnik jest pewnie Pancerpola. Zadzwoń do Pancerpola i się upewnij.

Edytowane przez czeslaw
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Temat można uznać za zamknięty. Przyczyny i uszkodzenia znalezione, wymienione. Piec teraz pali prawidłowo.

Dziękuję wszystkim wypowiadających się w moim temacie.

• marcin zablokował(a) i odblokował(a) ten temat
Opublikowano

Ostatni wpis 3 tyg póżniej, czyli części szły z Galmetu 🙂