Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Retopal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie forumowiczów! Mam problem . Zakupiłem ekogroszek Retopal z kopalni Piast. O żadnej pomyłce nie może być mowy ponieważ sam go sobie przywiozłem prosto z kopalni. Parametry Retopalu dostałem na świadectwie. Link do świadectwa:http://paliwa_kwalifikowane.kwsa.pl/certyfikaty/swiadectwoNR7.pdf . Na świadectwie stoi temperatura spiekania popiołu 950C.

Przyznam się że pierwszy raz palę kwalifikowanym paliwem dotychczas paliłem jakimś szajsem niewiadomego pochodzenia , co prawda paliło się ale popiół spiekał się strasznie. Teraz kupiłem paliwo kwalifikowane zapłaciłem więcej niż za szajs a efekt... jest jeszcze gorzej niż było:-(( Robią się straszne kalafiory wokół palnika , potem muszę je strącać do popielnika wraz z niedopalonym przyklejonym węglem. Masakra. Mam pytanie czy są jakieś metody na zapobiegnięcie spiekania się popiołu?

Parametry pieca: 75kW, piec retortowy , podajnik ślimakowy , wentylator regulowany przesłoną

Parametry sterownika: czas podawania węgla 8s, czas między podawaniami 25s

Z góry dziękuję za pomoc

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam za spieki odpowiada zbyt duża ilośc doprowadzanego powietrza do pieca.Spróbuj zmniejszac stopniowo dopływ powietrza,przysłoną na dmuchawie albo biegami,jak masz. Ja obecnie testuje ustawienia i mam teraz 10s/30s a spieków niema sam drobny popiół. Węgiel mam pieklorz. Powodzenia

Opublikowano

Retopal ma 0 spiekalności.

Węgiel musisz dawać do pieca suchy !!!!

Duża zawartość wody w retopalu czy też innym ekogroszku powoduje powstawanie takich "kalafiorów" to jedno a druga sprawa to temperatura na palenisku, możesz ją regulować dozując powietrze jak wspominali koledzy. Inna sprawa, że ten węgiel ma taki urok.