Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec Się Gotuje, Grzejniki Letnie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tu przydaje się automatyka w funkcji temperatury zewnętrznej i zaworu regulacyjnego na c.o. Układ utrzymuje cały czas temperaturę optymalną (według krzywej grzewczej) dla instalacji c.o. co powoduje, że grzejniki cały czas pracują pomiędzy całkowitym otwarcie a zamkniecie i cały czas grzeją. i nie ma wtedy objawów o których piszesz.

W tym roku na obecny sezon zamontowałem siłownik z regulatorem i wiele się poprawiło. Już nie muszę szukać ręcznie temperatury. Przy punkcie początkowym grzania 25 st. c dla 20 st. C temperatury zewnętrznej mam ustawiona krzywą 1,2. Czyli przy temperaturze na zewnątrz 10 st. (w dniu dzisiejszym rano) temperatura na c.o. 37 st. C + - 1 st. (pętla histerezy) na noc obniżenie o 8 st. C.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,

Chcąc ograniczyć zużycie opału w okresach przejściowych ( jesień, wiosna) , kiedy w dzień są stosunkowo wysokie temperatury, oraz ze względu na to że w instalacji CO nie mozna było założyc na wszystkich grzejnikach głowic termostatycznych ograniczajacych oddawanie ciepła , w obawie o spalanie sie pomy CO, postanowiłem zgodnie z sugestią kolegi Guitar, założyc by-pass pomiędzy zasilaniem a powrotem .Najpierw był w planach zawór nadmiarowo -upustowy ale dzięki podpowiedzi Guitara , by -pass zrobiłem na rurce 1/2 " ze zwykłym zaworem grzejnikowym z nastawą wstepną ( bardziej precyzyjna regulacja przepływu i tani w zakupie).

By-pass zaraz za wymiennikiem łączy zasilanie instalacji z powrotem .

Zaraz po rozpoczęciu sezonu zdam relację z działania układu.

Do tej pory dwa grzejniki grzały non-stop ( bez głowic) , teraz całość sterowana będzie głowicami .Powinno to przynieść korzyści w postacji mniejszego zużycia opału conajmniej w pierwszym i ostatnim miesiącu sezonu grzewczego.

Jak będzie w rzeczywistosci , czas pokaże.

Może ma ktoś działajacy taki podobny układ u siebie ( kocioł z podajnikiem, pompa co , termostaty na wszytskich grzejnikach + by-pass ) ?

• 1 rok później...
Opublikowano

Co do tego zbiornika to mnie troche zastanawia.Zbiornik jest podłączony do rury dolnej od kaloryfera, tej ktora odprowadza wode teoretycznie chłodniejszą. Tak ma być?przecież jak blokuje się termostat to ta gorąca woda nie ma jak się tam dosteć..

Nooo, a jak masz jeszcze zawory odcinajace na lato ogrzewanie i zbiornik znajduje sie po za obiegiem bojlera to masz bombę w domu.