Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Odpowietrzenie Co

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z odpowietrzeniem CO. Otóż ogrzewanie składa się z trzech kondygnacji.Na pierwszej podłogówka i jeden grzejnik oraz druga i trzecia kondygnacja to same grzejniki. Na ostatniej kondygnacji zapowietrzają się grzejniki, i to nie zaraz a po około tygodniu użytkowania po prostu grzejnik grzeje coraz mniej. Dodam, że w zeszłym roku założyłem odpowietrzniki na każdym grzejniku na najwyższej kondygnacji (automat jedno calowy). Niestety nic to nie daje. Czy może wymienić odpowietrznik na inny czy jest jakaś inna przyczyna. Proszę o pomoc. Pozdrawiam

Opublikowano

Może separator powietrza by pomógł

Opublikowano
  • Autor

no tak ale gdzie się go montuje. Nie bardzo mogę zamontować w innym miejscu jak przy piecu.

Opublikowano

Tak montuje się go na zasilaniu instalacji . Jest tym bardziej przydatny gdy masz podłogówkę.

Opublikowano
  • Autor

Myślałem jeszcze o wymianie odpowietrzników.Ponieważ na dwóch grzejnikach mam kątowe półcalowe i tam wszystko działa natomiast tu gdzie mam calowe niestety szumi w grzejnikach i przestaje grzać. Może jeszcze spróbować tego rozwiązania? Co Kolega o tym sądzi?

Opublikowano

Napisz coś więcej o instalacji. Czy to układ zamknięty czy otwarty, jeżeli otwarty to gdzie naczynie wzbiorcze, jeżeli zamknięty to jakie naczynie przeponowe i jakiej pojemności i gdzie zamontowane?

Opublikowano
  • Autor

Jest to układ zamknięty, naczynie zbiorcze jest zespolone z piecem, natomiast piec wiszący znajduje się na najniższej kondygnacji. Naczynie ma około 8 może 10 litrów pojemności.

Opublikowano
  • Autor

mniej więcej to wygląda tak.Jest zrobione na szybko.

post-10456-1255001247_thumb.png

Opublikowano

Separator montuje się przed pompą obiegową. Najlepiej na zasilaniu. Ale podejrzewam,że poziomy mają nie takie spadki jak powinny. końcówki grzejników gdzie znajdują się odpowietrzniki powinny być wyżej, aby powietrze wydzielające się z wody mogło się przez nie wydostać. No i trzeba mieć popuszczone nakrętki na końcówkach wylotu odpowietrznika. Ponieważ niżej też są poziomy to należało by je skierować wyżej w kierunku pionów (grzejniki niżej lub zamontować odpowietrzniki na każdym grzejniku. A czy poziom wody nie opada (niższe ciśnienie), bo może to być też przeciek lub złe ciśnienie w naczyniu wyrównawczym i woda nie mając gdzie pomieścić nadmiaru przy wzroście temperatury wody wypływa przez zawór bezpieczeństwa. Po spadku temperatury zaciągane jest powietrze przez odpowietrzniki.

Tyle mogę po opisie i schemacie w tej chwili napisać. Sprawdziłbym naczynie jakie ma ciśnienie wstępne powietrza (gazu). Wykonuje się to przy braku ciśnienia w instalacji.

P=Pst+0,2

gdzie: p st - ciśnienie hydrostatyczne ,[bar] , w instalacji ogrzewania wodnego na poziomie króćca przyłączonego do rury wzbiorczej do naczynia

Opublikowano
  • Autor

Właśnie ciśnienie wzrasta w momencie nagrzewania się wody natomiast spada gdy woda stygnie. Czy ma to jakiś związek? Ale ciśnienie mam około 2

Opublikowano

Jak pisałem wyżej trzeba sprawdzić i poprawić ciśnienie wstępne w naczyniu a nastepnie napełnić wodą do osiagniecia w instalacji ciśnienia statycznego + 0,2

Opublikowano
  • Autor

Muszę coś pokombinować bo instalacja się zapowietrza średnio raz w tygodniu. Dziękuję za pomoc. pozdrawiam