kerad12 Opublikowano 8 Października 2009 #1 Opublikowano 8 Października 2009 Witam. Mam problem z odpowietrzeniem CO. Otóż ogrzewanie składa się z trzech kondygnacji.Na pierwszej podłogówka i jeden grzejnik oraz druga i trzecia kondygnacja to same grzejniki. Na ostatniej kondygnacji zapowietrzają się grzejniki, i to nie zaraz a po około tygodniu użytkowania po prostu grzejnik grzeje coraz mniej. Dodam, że w zeszłym roku założyłem odpowietrzniki na każdym grzejniku na najwyższej kondygnacji (automat jedno calowy). Niestety nic to nie daje. Czy może wymienić odpowietrznik na inny czy jest jakaś inna przyczyna. Proszę o pomoc. Pozdrawiam Cytuj
MiastoTG Opublikowano 8 Października 2009 #2 Opublikowano 8 Października 2009 Może separator powietrza by pomógł Cytuj
kerad12 Opublikowano 8 Października 2009 Autor #3 Opublikowano 8 Października 2009 no tak ale gdzie się go montuje. Nie bardzo mogę zamontować w innym miejscu jak przy piecu. Cytuj
MiastoTG Opublikowano 8 Października 2009 #4 Opublikowano 8 Października 2009 Tak montuje się go na zasilaniu instalacji . Jest tym bardziej przydatny gdy masz podłogówkę. Cytuj
kerad12 Opublikowano 8 Października 2009 Autor #5 Opublikowano 8 Października 2009 Myślałem jeszcze o wymianie odpowietrzników.Ponieważ na dwóch grzejnikach mam kątowe półcalowe i tam wszystko działa natomiast tu gdzie mam calowe niestety szumi w grzejnikach i przestaje grzać. Może jeszcze spróbować tego rozwiązania? Co Kolega o tym sądzi? Cytuj
Gość mak Opublikowano 8 Października 2009 #6 Opublikowano 8 Października 2009 Napisz coś więcej o instalacji. Czy to układ zamknięty czy otwarty, jeżeli otwarty to gdzie naczynie wzbiorcze, jeżeli zamknięty to jakie naczynie przeponowe i jakiej pojemności i gdzie zamontowane? Cytuj
kerad12 Opublikowano 8 Października 2009 Autor #7 Opublikowano 8 Października 2009 Jest to układ zamknięty, naczynie zbiorcze jest zespolone z piecem, natomiast piec wiszący znajduje się na najniższej kondygnacji. Naczynie ma około 8 może 10 litrów pojemności. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 8 Października 2009 #8 Opublikowano 8 Października 2009 Proszę o schemat na bazie rzeczywistego układu. Cytuj
kerad12 Opublikowano 8 Października 2009 Autor #9 Opublikowano 8 Października 2009 mniej więcej to wygląda tak.Jest zrobione na szybko. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 8 Października 2009 #10 Opublikowano 8 Października 2009 Separator montuje się przed pompą obiegową. Najlepiej na zasilaniu. Ale podejrzewam,że poziomy mają nie takie spadki jak powinny. końcówki grzejników gdzie znajdują się odpowietrzniki powinny być wyżej, aby powietrze wydzielające się z wody mogło się przez nie wydostać. No i trzeba mieć popuszczone nakrętki na końcówkach wylotu odpowietrznika. Ponieważ niżej też są poziomy to należało by je skierować wyżej w kierunku pionów (grzejniki niżej lub zamontować odpowietrzniki na każdym grzejniku. A czy poziom wody nie opada (niższe ciśnienie), bo może to być też przeciek lub złe ciśnienie w naczyniu wyrównawczym i woda nie mając gdzie pomieścić nadmiaru przy wzroście temperatury wody wypływa przez zawór bezpieczeństwa. Po spadku temperatury zaciągane jest powietrze przez odpowietrzniki. Tyle mogę po opisie i schemacie w tej chwili napisać. Sprawdziłbym naczynie jakie ma ciśnienie wstępne powietrza (gazu). Wykonuje się to przy braku ciśnienia w instalacji. P=Pst+0,2 gdzie: p st - ciśnienie hydrostatyczne ,[bar] , w instalacji ogrzewania wodnego na poziomie króćca przyłączonego do rury wzbiorczej do naczynia Cytuj
kerad12 Opublikowano 8 Października 2009 Autor #11 Opublikowano 8 Października 2009 Właśnie ciśnienie wzrasta w momencie nagrzewania się wody natomiast spada gdy woda stygnie. Czy ma to jakiś związek? Ale ciśnienie mam około 2 Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 8 Października 2009 #12 Opublikowano 8 Października 2009 Jak pisałem wyżej trzeba sprawdzić i poprawić ciśnienie wstępne w naczyniu a nastepnie napełnić wodą do osiagniecia w instalacji ciśnienia statycznego + 0,2 Cytuj
kerad12 Opublikowano 8 Października 2009 Autor #13 Opublikowano 8 Października 2009 Muszę coś pokombinować bo instalacja się zapowietrza średnio raz w tygodniu. Dziękuję za pomoc. pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi