Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Zaworem Trójdrożnym Vaillant Vcw 15 T3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od początku nabycia pieca mam problem z jak domniemam zaworem trójdrożnym (zdjęcie). Mianowicie nie pracuje on w ogóle. Piec był regenerowany przez znakomitego speca z Zielonej Góry, lecz niestety nie miał on dostępu ani do nowego ani używanego zaworu. Po za tym na nowy mnie nie bardzo stać, a i używany ciężko w dobrym stanie dostać.

Wodę w kranie mam na co dzień gorącą ponieważ zawór jest powiedzmy zamknięty na ogrzewanie i spokojnie "latem" piec nie sprawia problemów. Natomiast idzie zima i wiadomo czas zacząć powoli grzać. Niestety zaworek mi to uniemożliwia za bardzo. W poprzednich sezonach radziłem sobie poprzez ręczne uniesienie zaworu do góry tak aby grzały kaloryfery i zarówno była ciepła woda w kranie. Niestety chciałbym uniknąć w jakiś sposób tego w tym roku, ponieważ taki półśrodek nie za bardzo dobrze wpływa na rachunki za gaz.

Teraz mam pytanie czy może ktoś z was miał do czynienia z takim zaworem, rozbierał go, naprawiał?. Jak jest on zbudowany w środku, czy aby na pewno działa jak termostat samochodowy?

Zastanawiam się nad jego rozebraniem i próba regeneracji na własna rękę, ale proszę was o opinie czy to ma w ogóle jakiś sens.

Załączam zdjęcie, na zdjęciu widać również kostkę blokującą zawór aby działało ogrzewanie.

Pozdrawiam i z góry dzięki za sugestie.

post-640-1254920001_thumb.jpg

Opublikowano

Witam ,z tego co na tym zdjęciu widać to jest tam zamontowany wyłacznik krańcowy który jednocześnie wyłącza jakieś urządzenie i załacza drugie , widzę też kawałek bolca z sprężyną który powinien włączać lub wyłączać tą krańcówkę , może się mylę ale ten bolec wysuwa się pod jakimś ciśnieniem a dokręcając sprężyne na bolcu lub ją popuszczając zmieniamy jego siłę .pozdrawiam Tomek

post-2-1255082874_thumb.jpg

Opublikowano

guitar jeżeli chodzi ci o ta rurkę z lewej strony to jest to czujnik, który w razie przegrzania wody wyłącza piec. Powiedz mi o jaką etykietę ci chodzi? całego pieca czy samego zaworu?

tomekbJeżeli chodzi o krańcówki to są dwie jedną widać na zdjęciu, wiem że jak ją wcisnę to odłącza gaz z palników, natomiast druga przy normalnej pracy jest włączona cały czas i nie wiem za co odpowiada. po prostu gdyby ten zawór działał normalnie to by się sam u nosił do góry i włączał tę krańcówkę.dlatego nie wiem czy jest to zawór na działający na zasadzie termostatu czy tez właśnie ciśnienia.Natomiast jeżeli chodzi o ta sprężynę owszem jest tam śrubka regulacyjna ale wydaje mi się że służy ona tylko i wyłącznie do ustawienia momentu włączenie/wyłączenia tej krańcówki.Ta sprężynka jest za słaba żeby cokolwiek unieść.

Opublikowano

No rozumiem dzięki za zainteresowanie, znam fachowca który regenerował ten piec i jak pisałem nie mógł dostać tego zaworu.Są dostępne w Niemczech np. na ebay za około 320 zł ale jakoś nie mam zaufania do transakcji z zagranicy. I nie bardzo mnie w tej chwili stać.

tu przykład:

Zawór 1

Zawór 2

Jednak cały czas proszę jeżeli ktoś wie jaka jest zasada działania tego zaworu, proszę się odezwać.

Pozdrawiam.