Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zastanawiam się nad wyborem kotła firmy secom.Do ogrzania dom z lat 70' ocieplony zewn. 10 styropian, i pod dachem 25 wełna. Powierzchnia niecałe 180 M2, parter i piętro. Na ciepło właściwe wyszło: 14kW to niezbędna moc grzewcza (C.O. + CWU), 11,3 Kw – maksymalna potrzebna moc grzewcza.

Brałem pod uwagę skamp- pv 13kw, bo słyszałem, że da radę, choć w danych ma napisane do 170m2 nowe domy. Może z technixa 15kw lub 19kw. Nie chcę też przewymiarować, bo to też nie dobrze. Zatem co polecacie? Co najlepiej by się sprawdziło?

Opublikowano

Wg obliczenia to tak właśnie widełki 13-15kW

Albo taki Skamp-pv PV13kW

Tu często dla świeżego budownictwa trafia na ok 170mkw, jak instalacja nie będzie spartolona to swobodnie ogarnie 180mkw ocieplonego, świeżego domu.

Albo ten Technix 15 kW i większego nie ma potrzeby dobierać.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź.  Oczywiście chodziło mi o paliwo na ekogroszek. 

Jeśli chodzi o kotły na ekogroszek z możliwością palenia pelletem czy takie będą dostępne? Bo czytałem, że można zmienić płytę i przejść na pellet ale może dałoby się palić oby dwoma.

Opublikowano

To działa w druga stronę. W modelach pelletowych (które mają pełne uzbrojenie wraz z zapalarką, sterownikiem na oba paliwa itd.) można zejść do palenia ekogroszkiem.

Modele pelletowe mają:
drugi górny podajnik pelletu (do palenia ekogroszkiem trzeba go zdemontować i dać zaślepkę na kosz)
separacja montowana między koszem a palnikiem (demontaż aby palić ekogroszkiem)
inna płytka do palenia pelletem (zakup i zamiana płytki do palenia ekogroszkiem wraz z atestami do tego paliwa i ewentualnie tabliczkami do tego paliwa)
zmiana w sofcie

Te dwupaliwowe czy jak już się nazwa przyjmuje potocznie hybrydowe to:
Skamp-PV 15 Pell (15kW pellet z opcją palenia ekogroszkiem)
TechnixPel 15kW (pelletowy z opcją zejścia do ekogroszku)

Wyjściowo sa to kotły na pellet z atestami na pellet, klasą energetyczna A+ na pellecie i emisja pyłu do 20mg/m3 na pellecie uprawniająca do wyższej dotacji na tym paliwie.

• 3 lata później...
Opublikowano

Cześć, zanim kupisz taki kocioł niby hybrydowy z opcją paleniania pellet/drewno kawałkowe/ekogroszek zapoznaj się szczegółowo z jego speocyfikacją, a zwłaszcza z dok. technicznę w obrębie stali z jakiej jest wykonany. Większość producentow kotłow pod pellet prod. je ze stali niskotemperaturowej np S235 które są odportne mechanicznie ale nie powinny nyć wykorzystywane do produkcji kotłów węglowych, czyli wysokotemperaturowych. Jeśli trafisz taki piec hybrydę ze stali kotłowej to polecam kupić ale najpierw przeprowadz małe dochodzenie. Znaleść taką gybrydę w stali kotłowej np 265GH nie będzie łatwo :-)