Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Pwietrze Wtórne Na Retorcie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zastanawiam się, czy warto próbować eksperymentować z podawaniem wtórnego powietrza na palniku retortowym. Czy może spalanie węgla jest już tak dokładne, że nieda się już nic więcej wycisnąć ?

Opublikowano

ja ma tak jakby powietrze wtorne mam 2 dmuchawe ktora jest non stop otwatta uzywam jej do palenia na ruszcie tak jak teraz sa przepalanki jak pale na retorcie to sobie nia ciagnie dodatkowo powieetrze :D a skutek jesttaki 1 w czasie palenia ciagnie sobie tlen 2miedzypaleniami ciagnie sobie rowniez a w rezultacie nie kisi sie i jest non stop osuszanie pieca i komina moge jechac w niskich temp rzedu 40Cnie ma skraplania no i niema czyszczenie kotla 1 raz najakis czas jak mam natchnienie albo nie no moze 1 na 3 miechy albo po sezonie :angry:

Opublikowano
  • Autor

Ja myślę o podawaniu powietrza wielopunktowo gdzieś ok 5 cm nad talerzem. Czy uda się w ten sposób podsycić płomień i dopalić gazy?

Opublikowano

no samo sobie ciagnie ile chce w moim przypadku a i owszem w retorcie mam nawiercone otwory dodatkowo chyba z 8 czy 10 po fi 4 mmm no to ma tak jakby nie wtorne a po3e :angry:

Opublikowano
  • Autor

Myślę o zrobieniu pierścienia z rurki, z nawierconymi otworami od wewnątrz. Umieścić nat retortą jakieś 5 cm i wpuszczać powietrze.

Opublikowano

nonsens klopoty a doprowadzeniem nawierc sobie kilka otworow i masz tosamo bez klopotow

• 6 lat później...
Opublikowano

Odkopie temat.

Zauważyłem, że otwarcie dzwiczek przy retorcie powoduje wzrost temp spalin w przedziale 10-30C.

Robił ktoś jakiś patent?

Opublikowano

Faktycznie, jak czytam co napisałem, to może tak to wyglądać.

Chodzi o jakiś nawiew dodatkowy nad retorte.

Drzwiczki jak najbardziej zamknięte.

Opublikowano

Tylko przy pelecie i brunatnym. Przy kamiennym optymalna lambda jest przy oobecności kochana na retorcie. Niższy poziom nawęglenia to nadmiar powietrza i nie ma potrzeba tego jeszcze bardziej dopowietrzać.

Opublikowano
  • Autor

To kombinowanie z powietrzem wtórnym wzięło się w mojej głowie z tego, że mimo dobrego popiołu ciągle na wymienniku była i jest sadza. Niestety w moim kotle zbyt nisko są przegrody wymiennika i płomień niestety ich sięga. Zostaje zaburzony proces spalanie i nie do końca zostają dopalone gazy. Podobnie jest z rusztem wodnym w kotłach i raczej z tym nic nie zrobię. Jednak mimo wszystko na dzień dzisiejszy kociołek z eko 26 MJ wyciąga 20 MJ czyli tragedii nie ma.