Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z kotłem. Nie wiem ile kw ma piec ani jakiej jest marki za bardzo zaufałem instalatorowi ponieważ zostawił po montażu wszystkie papiery tylko nie od pieca. Wiem że to utrudnienie do zdiagnozowania mojego problemu. Wracając do meritum parę dni temu wkleiłem na nowo retortę a problem z wyrzuconym węglem nie minął. Rzekłbym że jest jeszcze gorzej. Piec nie dobija   temperatury na ustawieniach 7 sek podawanie i 40 sek przerwy i dmuchawie na 25% z lekko odsłoniętą przysłoną a zamiast popiołu jest sam węgiel, zmniejszając przerwę w podawaniach temperatura jest ale węgla w popielniku jeszcze więcej. Na to wszystko dym, którego po otwarciu drzwiczek jest masakrycznie dużo. Latem komin był czyszczony i regularnie czyszcze piec z sadzy. Moje podejrzenia padją na węgiel który jest słabej jakości ale robiłem próbę z węglem 28/26 mj/kg z nieszczelną retortą i węgiel nadal lądował w popielniku. Z góry dziękuję za poradę i pozdrawiam. 

Opublikowano

Ogólnie jak przerzuca ekogroszek to wydłużyć przerwę lub dodać powietrza , ale mamy 2021 rok i piec nie ma trybu PID ? 

Opublikowano

Trzeba zwiększyć przerwę pomiędzy podawaniami . Na 7 sekund podania można poczatkowo wyjść razy 8 lub iść nawet wyzej . Ja bym mu dał około 63 ? czemu bo taki kaprys ?

sorki nic nie wiemy więc wstaw foto , kotla palnika . Popiolu hihi czy tam wegla ?

Opublikowano

A tak ogólnie to daj fotki palnika i pieca , ciekawe co to za wynalazek 

Opublikowano

Nie ma trybu PID a z dodawaniem powietrza wygląda tak że są spieki a niewypalony węgiel jest nadal. W wypadku wydłużenia przerwy nie jest wstanie osiągnąć zadanej temperatury.

Opublikowano
1 minutę temu, Piochu21 napisał:

nie jest wstanie osiągnąć zadanej temperatury.

Gdzie się  zatrzymuje ? Tj ile przed zadana . 

Sorki ale potrzebujemy fotek . 

Opublikowano

Oki zrób tak . Zgarnij wszystko na równo z palnika . Później puść kocioł w prace ale z podawaniem 5 sekund . Wejdź do ustawień powietrza i zmniejszaj tak by złapać lekko pomarańczowy płomień . Przeslone mozesz otworzyć całkiem lub lekko nie do konca . Płomień powinien być jak najbardziej "leniwy" czyli nie taki prosty i bialy . Czy on stoi w postoju ? Jakie tam ma dawki ? 

Tu to wyglada ze postuj laduje dużo wegla a praca daje dużo powietrza przez co jest kopiec nasypany i w pracy klei ale szybko dobija bo ma z czego wyciągnąć moc .

Opublikowano

Moim zdaniem za często i za dużo podaje w podtrzymaniu. Stąd niespalony węgiel w popielniku i dym w kotle. 

Opublikowano

Nie mam doświadczenia z retortami. Palę na palniku rurowym i u siebie przy malutkim potencjale podajnika rzędu 5 kg/h mam ustawione przedmuch 20 sekund co 8 minut i co drugi cykl czyli co 16 minut podanie 10 sekund paliwa. Myślę, że koledzy bardziej obeznani z retortami tutaj pomogą. Ja tylko wskazuję prawdopodobnego sprawcę zamieszania ?

Opublikowano

Tak jak myślałem podtrzymanie tu sypie za dużo wegla . Sama praca może być w miare ok .

Spróbuj bo to musisz i tak obserwować i korygować samemu .

przedmuch 35 sek 

Podtrzymanie dawka 5 sek 

krotność podań 1 

Czas dobierasz tak by kopiec utrzymac , zresztą te inne opcje też ?

Też zalezy jak czesto idzie Ci kociolek w prace mozna zredukować te ustawienia tj podanie i dmuchanie do zera lub jedynki . Tak by na początku ogarnąć podstawowy proces spalania i dopiero po tym ustawiać podtrzymanie .

Gość berthold61
Opublikowano
12 godzin temu, Piochu21 napisał:

Nie ma trybu PID a z dodawaniem powietrza wygląda tak że są spieki a niewypalony węgiel jest nadal. W wypadku wydłużenia przerwy nie jest wstanie osiągnąć zadanej temperatury.

To wołaj gościa niech tego strucla zabiera z domu , takich kotłów nie powinno się instalować no chyba że to jakaś używka za małe pieniądze .

Opublikowano

Przy postoju wychadzaj z ustawienim w trybie pracy-czas podawania groszku,poziom dmuchania,i czas dmuchania jak przerwe w podawaniu+czas do rozbiegu dmuchawy,to jakas podstawa by nie przesypawalo.Kiedy bedzie kopczyk w postoju zapadac,pozwoli možno wydluižac czas podawania.