Bartusssj Opublikowano 1 Marca 2021 #1 Opublikowano 1 Marca 2021 Witajcie . Mam powierzchnię do ogrzania 250 m2 w tym 150 podlogówka, 100 grzejniki plus cwu. Instalator założył mi kocioł sas bio compact 25kw . Na stronie ciepło właściwe po wyliczeniu wyszło że wystarczy 15 kw . I mam możliwość zamiany właśnie na taki kocioł. Czy waszym zdaniem warto? Dodam że kotłownia nowa ze sprzęglem hydraulicznym z zaworem atv 55 na powrocie . Więc wszystko tak jak trzeba . Teraz spalanie w granicach 40 kg na dobę. Cytuj
mac65 Opublikowano 1 Marca 2021 #2 Opublikowano 1 Marca 2021 40 kg x 5 kWh /24 h =8,33 kW Z taką średnią mocą pracuje kocioł aktualnie . Dopasuj sobie to do zużycia w ostatnie mrozy i będziesz wiedział ile potrzebujesz . Cytuj
jameess Opublikowano 1 Marca 2021 #3 Opublikowano 1 Marca 2021 6 godzin temu, Bartusssj napisał: Teraz spalanie w granicach 40 kg na dobę. Jeżeli teraz przy dodatnich temp spala 40 kg, to ile kocioł spalał podczas mrozów? Cytuj
ogi888 Opublikowano 24 Marca 2021 #4 Opublikowano 24 Marca 2021 Czy jesteś już po wymianie kotła ?? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
🔧 Potrzebujesz serwisu pompy ciepła?
Diagnostyka, naprawa, przegląd — firmy serwisowe z okolicy
Znajdź serwis🔧 Szukasz fachowca?
Wybierz branżę i porównaj oferty firm z Twojego regionu