Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, posiadam piec DREW-MET  MJ-1NM z dmuchawą i sterownikiem DREW-MET SK-2. Sprzęt z 2007 roku. Od kiedy sie wprowadziłem i zacząłem go użytkować wydawało sie wszystko ok, od pewnego czasu zaczeła stawać dmuchawa, musiałem jej pomoc jakims srubokrętem i dopiero wtedy startowała normalnie. Z tego co udalo mi sie dowiedzieć winą był kondensator rozruchowy. Pojechalem, kupilem nowy o takich samych parametrach i tu zaczęły sie schody. Przy standardowym rozpalaniu takim jak zawsze, dmuchawa ruszyła momentalnie, nie musiała sie "rozpędzać". Ja zadowolony ze problem z głowy poszedłem się czymś zająć. Po jakims czasie wróciłem zajrzeć do pieca i po osiągnięciu zadanej temperatury 60 stopni zawsze dmuchawa sie calkowicie wyłączała. Na nowym kondensatorze nie staje całkowicie tylko dalej bardzo delikatnie dmucha, tak jakby byla w jakims stanie czuwania. Dla przykladu powiedzmy ze do osiagniecia zadanej temperatury dmucha 1000obr/min. A po osiągnięciu na starym stawała całkiem a na nowym dmucha delikatnie okolo 100-200 obr/min. Czy to normalne i tak powinno być? Czy coś jest nie tak, gdzie może leżec ewentualna przyczyna jeśli tak nie powinno być? W obecnej sytuacji po osiagnieciu 60 stopni, delikatnie ciągle dmuchając temperatury dochodzą nawet do 71-72... Na starym kondensatorze jak stawała całkiem piec osiągał max 64

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Przy dmuchawie powinna być przepustnica z ciężarkiem. Jeżeli jej nie ma ciąg kominowy będzie powodował minimalne obroty. 

Opublikowano

Jest przepustnica z ciezarkiem. Mimo tego i mimo proby regulacji caly czas chodzi minimalnie na tych przykladowo 100-200rpm. Na starym "zepsutym" kondensatorze staje calkowicie

Opublikowano

Zaraz, już chciałem pisać o konieczności zmiany maksymalnych i minimalnych obrotów dmuchawy, ale to teraz ona pracuje poprawnie, w sumie dobrze, że się wcześniej nie spaliła. Wrzuć DTR-kę sterownika, może coś podpowiem. Tera sterownik nie wchodzi w nadzór i trzeba ustalić dlaczego.

Opublikowano

Nie to, tu nie ma nic o ustawieniach sterownika, interesuje mnie takie parametry jak minimalne/maksymalne obroty dmuchawy, przedmuchy, czy histereza. W sieci nie znalazłem pdf-u z instrukcją, więc pozostają zdjęcia.

Opublikowano

Jak masz ustawioną moc dmuchawy, na ile procent? Ten parametr można zmniejszyć, szczególnie obroty maksymalne.

Opublikowano

Zmniejsz moc dmuchawy o 5% i obwersyj czy kocioł nadal przeciąg i o ile stopni. Daj znać co się zmieniło

Opublikowano

A czy dmuchaw w ogóle reaguje na zmniejszenie ustawień? Druga sprawa, czy ten sterownik ma menu serwisowe, w którym można zmienić nastawy wstępne dla dmuchawy?

Opublikowano

Żeby zrozumieć działanie algorytmu sterownika i coś doradzić potrzebuje w miarę dokładną instrukcje sterownika, takiej jak np. ta:

instrukcja-sk01.pdf

Bez tego co najwyżej mogę zgadywać jakie możliwości ma sterownik i co można zmienić.

Jeszcze jedno, jaką pojemność maja obydwa kondensatory(stary i nowy) jednostka to uF.

Opublikowano

Dobra, to zgaduje dalej, zmień parametr "praca ciągła" z 5 na 6 to nie wpłynie wprost na pracę dmuchawy, bo to najprawdopodobniej algorytm odpowiadając z obniżenie obrotów dmuchawy przed dojściem kotła do zadanej, im wyższy tym dmuchawa zaczyna wcześniej zwalniać.