Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Co trzeba poprawić w niespełna ocieplonym budynku? Pożyczony telefon z Flir (termowizja)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Chciałbym przedstawić co należy poprawić w budynku nie do końca docieplonym. Jak wyeliminować mostki na podstawie kilku zdjęć. Może komuś da to jakieś wyobrażenie co należy poprawić, a co zmienić. Zaczynamy!

Pierwsze zdjęcie uświadomiło mi jak ważna jest wymiana okien. Na górnym zdjęciu okno 3 szybowe 10 letnie, na dole 2 szybowe około 22 letnie. Różnica 4 stopni.

Drugie zdjęcie przedstawia niedocieplone fundamenty.  Straszny mostek wokół domu. Tutaj zamierzam docieplić  fundamenty.

Trzecie zdjęcie parter, podłoga na legarach na gruncie bez ocieplenia. Straszny mostek od strony podłogi i fundamentów. Ściana zewnętrzna tylko ocieplona. Podłoga parteru też do roboty, ale wszystko po trochu, bo koszty na raz za duże. Oczywiście będę robił to sam.

Czwarte zdjęcie pokazuje pokój na piętrze od strony stropu. Dom oczywiście jest docieplony styropianem EPS 12cm na frez o lambdzie 0.036. Skąd ten mostek? Otóż ściana zewnętrzna jest docieplona po sam szczyt, natomiast zimno ciągnie po ścianie od środka strychu w dół.  Co trzeba zrobić? Wyjaśnienie będzie dalej.

Piąte i szóste  zdjęcie odnosi się do 4 zdjęcia. Pokazuje, że ciepło ucieka ścianą nad strop. Tutaj zamierzam docieplić ścianę nad podłogą stropu do wysokości 50 cm styropianem 5cm. Powinno rozwiązać problem zimnej ściany przy suficie w pokojach pod stropem.

Kolejne zdjęcia pokazują, że należy docieplić kominy na strychu. Zamierzam ocieplić w całości, nad dachem również. Nie mam tu zdjęcia z zewnątrz, bo przypadkiem skasowałem, ale pokazywało, że na zewnątrz komin również świecił. Pewnie spytacie dlaczego i po co. Otóż poprawi mi to ciąg w kominach wentylacyjnych. Jeden mam ocieplony i tam ciąg jest ok, a w pozostałych czasami mam ciąg wsteczny. Czyli zamiast wyciągać powietrze na zewnątrz, wciska mi je do środka.

Na przedostatnim zdjęciu widać jak ciepła jest rura wentylacyjna z nieczynnego już szamba.

Ostatnie zdjęcie pokazuje złe docieplenie okna u dołu i wskazówkę, gdzie wyregulować okno i ewentualnie wymienić uszczelki

flir_20210115T180947.jpg

flir_20210115T181150.jpg

flir_20210115T185500.jpg

flir_20210116T080936.jpg

flir_20210116T095116.jpg

flir_20210116T095817.jpg

flir_20210116T100555.jpg

flir_20210116T093439.jpg

flir_20210116T093207.jpg

okno.jpg

Edytowane przez Cypisek
Drobne poprawki
  • Lubię to 3
Opublikowano

Fajnie by było zobaczyć te miejsca po poprawkach, oczywiście tam gdzie się da i jest sens. Czekam na ciąg dalszy. 

Pozdrawiam RedEd 

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, zip20 napisał:

Zastanawia mnie że zawsze narożniki są chłodniejsze i nie zawsze ma to związek z ociepleniem z czego to wynika ?

Narożniki miałem chłodniejsze tylko na piętrze (ciągnie po ścianie od strychu), na parterze tego praktycznie nie było. Poniżej zdjęcie z pokoju na piętrze. Prawy róg pokoju jest od strony strychu(stropu) ściany zewnętrznej, lewy róg od strony srodka strychu.

IMG_20210202_183901.thumb.jpg.add862f8aec5dd3a4804302c02c3fba9.jpgRedEd - Jak zrobie poprawki to zamieszcze, ale to nie tak szybko. Pozatym kamerę będę musiał pożyczyć

Edytowane przez Cypisek
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Widać wszystko ,gdzie sa najwieksze ucieczki /straty ciepla.Strop(narozniki,sciana kolankowa itd.)Nie da sie zaizolowac najefektywniej tych newralgicznych miejsc chocby i z lambda 21.Ale koniecznie trzeba docieplac i polaczyc ze soba wszelakie izolacje od spodu az po sam dach.Nie tylko o odczuwalne cieplo chodzi ale czuc jak sie oddycha nawet w takim budynku zima albo latem:)Trzeba by ocieplac od wewnatrz od zew.strony wienca. na etapie murowania,zbrojenia i zalewania betonem .Podobnie jak z  dociepleniem balkonu.Teraz sa dostepne systemowe ksztaltki o kosmicznych wlasciwosciach.Co producent to najlepszy:)Dawniej nie zwracano uwagi na takie rzeczy.Tak samo jak na izolacje fundamentow od zewnatrz i ocieplenie. Obreb okien slabo zaizolowany.Od dolnej czesci okna pewnie czuc chlodne powietrze.Dobry xpesik mozna by dac pod okno a nawet nalezy

Komin to bym rozwalil jesli wentylacyjny,pewnie ciag slaby.Wg.mnie wiekszy sens by byl.A docieplac hmmm.to tak jakby dziura w dachu byla ze strumieniem zimnego powietrza.Sam mam nad lazienka z cegly tylko czasu malo...szkoda styropianu kleic czy welny.Jak wiatr to ciagnie zimno jak diabli.

Powodzenia w naprawach autorze.Mega sporo pracy przed Toba.Racjonalne logiczne podejscie z ta kamera termo zamiast gdybania i wróżenia z fusów:)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Miałem podobny problem u siebie. Po termowizji wyszło że najwięcej ucieka przez strop i naroża. Strop u mnie był niczym nieocieplony. Na podłogę dałem 8cm styropianu podłogowego, na ściany szczytowe na strychu styropian elewacyjny też 8cm - żeby nie przemrażało ściany o środka, połączone i wypełnione pianą.
Nie zamawiałem jeszcze raz termowizji, ale badając pirometrem różnica na ocieplonym suficie a nieocieplony to około 1-1,5stC. Zmieniła się też temperatura w narożach więc przesunął się punkt rosy (nie pojawia się wilgoć) Więc jakaś różnica jest, na ogrzewaniu raczej tego nie odczułem, w lecie może być też różnica bo mniej nagrzeje się strop i mniej odda na mieszkanie.

Edit: dorzucam fotę jak było u mnie przy -20 na zewnątrz na nie ocieplonych strychu było miejscami +8

dd.jpg

Edytowane przez foreight