Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z podajnikiem pieca Opop Biopel


kacper5002

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem z piecem firmy opop biopel v8 z wbudowanym sterownikiem firmy tech.

Otóż problem jest dość dziwny. Piec włącza się normalnie i wszystko działa jak należy.  Po paru minutach i po lekkim nagrzaniu, przestaje działać mi podajnik wewnętrzny na trybie automatycznym. Jak włączam go na pracy ręcznej wszystko działa.  Z tego co udało mi się odkryć (bo jestem w tym temacie kompletnie zielony) sterownik przestaje podawać napięcie do ślimaka ale tylko w trybie pracy automatycznej. Najpierw myślałem ze to wina termika więc go odłączyłem i zrobiłem zwarke. Niestety nic to nie pomogło. Sterownik normalnie pokazuje na ekranie ze załącza ślimak ale napięcie nie idzie. 

Najbardziej dziwi mnie to że dopiero po nagrzaniu coś się zaczyna dziać. Raz odłączyłem rurę co podaje pellet do ślimaka i podłożyłem latarkę żeby fotosensor myślał ze jest plomien. I tak właśnie zostawiłem Piec żeby "chodzil" przez około godzinę. Wszystko działało perfekcyjnie (ale niestety bez prawdziwego plomienia i pelletu mnie ta zabawa nie urządza ).

 

Bardzo proszę o pomoc bo okoliczny serwis niestety nie chce się podjąć naprawy pieca tej marki. (Piec byl juz w domu kiedy go kupiłem)

 

W załączniku zdjęcie wersji sterownika

20210122_161032.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.