kuti Opublikowano 22 Września 2009 #1 Opublikowano 22 Września 2009 Witam Kolegów Czy zawór mieszajacy 4D np ESBE 6/4 moze byc montowany w każdej pozycji tj np poziomo lub pionowo tj pokretlem do sufitu) mam niska kotlownie i kociol defro dosc wysoki i chyba nie zmieszcze pompki z obejsciem pionowo. Dziekuje z gory za odpowiedz Cytuj
automatyk Opublikowano 22 Września 2009 #2 Opublikowano 22 Września 2009 to zalezy od specyfikacji ktora jest do danego zaworu ,przewa=znie jest tak ze połozenia trzpienia powinno byc w poziomie ale w markowyh zaworach nie powinno byc propblemu z połozeniem w innej pozycji ale napewno nie trzpieniem do dołu Cytuj
Gość Digitrax Opublikowano 22 Września 2009 #3 Opublikowano 22 Września 2009 mam niska kotlownie i kociol defro dosc wysoki i chyba nie zmieszcze pompki z obejsciem pionowo. Zawór 4D i pompa obiegowa CO nie muszą znajdować się nad kotłem. U mnie w związku z dużym odstępem przyłączy kotła zawór mam na 2/3 wysokości kotła pod czopuchem. Pompa jest na zasilaniu w innym miejscu około metr za zaworem. Cytuj
kuti Opublikowano 22 Września 2009 Autor #4 Opublikowano 22 Września 2009 A co w przypadku braku zasilania i ogrzewania grawitacja nie bedzie problemu jesli bedize ponieżej poziomu odejscia na kotle jesli nie to byla by to dobra wiadomosc ?? Cytuj
Gość Digitrax Opublikowano 22 Września 2009 #5 Opublikowano 22 Września 2009 W związku z tym, że mam instalację na rozdzielaczach i rurkach Pex 16 w podłodze to nie nastawiłem się na grawitację w obiegu CO. Zbiornik CWU podczas braku prądu odbiera mi grawitacyjnie nadmiar ciepła z kotła. Grawitację i zawór 4D trudno ze sobą pogodzić. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi