Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam kilka pytań jako że to jest mój pierwszy sezon i pierwsza styczność z kotłem na pellet 

1. Jak poznać kiedy podaje za dużo lub za mało pelletu?
2. Jak powinien wyglądać płomień.
3 kiedy ustawiać min i max pracę podajnika kiedy skracać kiedy wydłużać 
4. Kiedy ustawiać min i max przerwę podajnika. Kiedy skracać kiedy wydłużać 
5. Lepiej aby podajnik podawał np 2sek co 
     10 sek czy 4 sek co 20 sek?
6.  Jeżeli w popielniku są niedpalone czarne kawałki to za dużo powietrza czy za dużo podaje? 
7. Czy praca z wydajności podajnika dobrze działa? 
8. Czy pellet z domieszkami mdf itp dłużej się pali niż z czystej trociny? Jak odpowiednio dobrać parametry. 

Opublikowano (edytowane)

Według moich przekonań to:
1. za dużo pelletu = kopci
za mało pelletu = krótki ogień (nie dotyka płyty ceramicznych)
2. Płomień powinien być jasny (zalecane wartości na fotokomórce około 3000), sam jednak płomień powinien być na tyle długi aby dotykał, opływał płyty ceramiczne w kotle.
3 i 4. min/max podawania i przerwy ustawiane są w/g mocy kotła. Czyli jeżeli mamy 10kW to minimalna moc może być w granicach 4kW, zaś maksymalna te 10kW.
dla przykładu podwanie/przerwa:
4,6kW = 2/22
5,6kW = 2/16
10kW = 3/12
15kW = 4/9
20kW = 5/8

w tych ustawieniach ustawiasz minimalną moc kotła i maksymalną.
5. wielkiej różnicy nie ma, jednak lepiej aby podawał mniej, a częściej. Osobiście uważam, że płomień będzie stabilniejszy.
6. Czarne niedopalone - jak samo słowo "niedopalone" znaczy za mało powietrza
7. Nie znam tematu :) 
8. Zapewne dłużej się pali, ale szkoda paskudzić sobie kocioł. Oszczędzając na pellecie narażamy się na oblepianie się pieca i więcej czasu poświęconego na jego czyszczenie. Dodatkowo dochodzi fakt, że mogą wystąpić częściej różnorakie awarie z tym powiązane.

Jednak lepiej niech się ktoś bardziej doświadczony wypowie. 
To co napisałem to są jedynie moje spostrzeżenia.

Pozdrawiam

Edytowane przez devport