Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Żle podłączone grzejniki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kilka lat temu kupiłem na rynku wtórnym dom. Teraz okazało się, że grzejniki na poddaszu są źle zamontowane - zasilanie i powrót są odwrotnie podłączone. Na początku tego sezony założyłem na parterze zawory , które same się regulują i zaczęło stukać w grzejnikach na poddaszu. Instalacja c.o jest w miedzi i podłączone bezpośrednio do grzejników bez żadnych zaworów.

Pytanie jak to najprościej poprawić ?

- przerabiać instalacje przy każdym grzejniku - trochę duży remont

-  czy w takim przypadku można podpiąć odwrotnie rurki na rozdzielaczach ( po małej przeróbce ) co powinno spowodować poprawny kierunek obiegu wody ?

Proszę o jakieś porady

Opublikowano
  • Autor

od dołu. Rurki miedziane wychodzą bezpośrednio ze ściany przy podłodze i kolano 90 stopni do grzejników.

Edytowane przez oskarch

Opublikowano
  • Autor

Jest to jakieś rozwiązanie ale wymagałoby zabawy z rurkami miedzianymi a nie mam z tym doświadczenia. A miejsca pod grzejnikiem też nie ma za wiele nawet na zabawe z palnikiem do lutowania. Jeden czy dwa grzejniki można by trochę podnieść - ale nie wszystkie. Dlatego pomyślałem o zamianie na rozdzielaczach. Prawdopodobnie od rozdzielaczy odchodzi PEX. A obcięcie lub dosztukowanie PEXa nie stanowi problemu na systemie skręcanym. Tylko nie wiem czy tak można, czy umiejscowienie rozdzielaczy zasilania i powrotu ( górny i dolny ) ma znaczenie.

Opublikowano

Zasilanie - powrót, góra - dół - nie ma znaczenia, trzeba cały rozdzielacz przepiąć na rurach zasilających - raz a dobrze

Opublikowano
  • Autor

Myślałem, żeby dolne rurki odkręcić od rozdzielacza, przedłużyć ze złączką i podpiąć do górnego rozdzielacza. A te z górnego obciąć i przykręcić do dolnego. Czy za bardzo upraszczam ? czy jest inny prostszy sposób. Za wiele miejsca to w skrzynce nie będzie.

Opublikowano
  • Autor

Można i tak. Zobacze jak to wygląda i będę kombinował przy rozdzielaczach.

dziękuję za pomoc i sugestie.