Hosse Opublikowano 20 Grudnia 2020 #1 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Witam czy instalacja z sprzęgłem jest lepsza niż instalacja z zaworem 4d? Cytuj
KarolBl Opublikowano 20 Grudnia 2020 #2 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Równie dobrze mógłbyś spytać czy jazda samochodem jest lepsza od jedzenia śledziTe rzeczy pełnią różne funkcje i jedno nie jest zamiennikiem drugiegoBtw 4d nigdy nie jest dobrym wyjściem. 2x 3d robi dużo lepszą robotęCo drugi post na tym forum dotyczy źle zbudowanej instalacji na zaworze 4dWysłane z mojego M2004J19C przy użyciu Tapatalka Cytuj
sambor Opublikowano 20 Grudnia 2020 #3 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Karolu piszesz bzdury . Widać że już śledzi próbowałeś. Sprzęgło i zaw 4-D mają po 4 podłączenia, w niektórych przypadkach ustawienia zaw 4-D jest praktycznie równoważnikiem sprzęgła z wieloma wyjściami i jednym odbiorem przełączanym na tych wyjściach. Zarówno za sprzęgłem jak i za zaworem 4-D miązna dać zaw 3-D Podobnie między powrotem ze sprzęgła jak i powrotem z zaw 4-D można dać zaw 3-D + oczywiście pompa. Cytuj
Kazio321 Opublikowano 20 Grudnia 2020 #4 Opublikowano 20 Grudnia 2020 @Hosse najpierw to powiedz czy w końcu poprawiłeś swoja instalacje . Bo zakładasz dużo tematów, każdy z innym zapytaniem . Wszystko zostało ostatnio Ci wytłumaczone w ostatnim temacie założonym przez Ciebie Cytuj
KarolBl Opublikowano 20 Grudnia 2020 #5 Opublikowano 20 Grudnia 2020 4 godziny temu, sambor napisał: Karolu piszesz bzdury . Widać że już śledzi próbowałeś. polemizowałbym, a śledzie faktycznie lubie wspólne mają to żą z obu stron podłącza się rurki ludzie montują 4d bo tak jest napisane w instrukcji kotła, po to żeby można było ustawić na piecu 70stopni a dać niższą temp na obwód grzewczy. Teoretycznie też ma to robić za ochrone powrotu. Faktycznie jak to działa wiemy - to jest właśnie w co drugim temacie: kocioł nie osiąga temp zadanej na zaworze - trzeba wyłączyć ochrone powrotu. Albo osiąga zadaną na zaworze ale powrót zimny Natomiast samo sprzęgło bez dodatkowych zaworów mieszających nie zapewnia takich funkcjonalności Cytuj
sambor Opublikowano 20 Grudnia 2020 #6 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Samo sprzęgło potrafi zapewnić ochronę powrotu, trzeba tylko pompy poustawiać , podobnie potrafi dać obniżenie temp zasilania CO. Niestety takie zabawy ze sprzęgłem są tylko w pewnych zakresach temperatur. Cytuj
Hosse Opublikowano 20 Grudnia 2020 Autor #7 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Pompę założył mi instalator ale nie na powrocie z 4d tylko z zasilania cwu, pompę z zasilania co nie przelozyl bo na taki zabieg nie miał czasu, stwierdził że jakieś większe przeróbki to z wiosny żeby nie zostawiać mnie bez ogrzewania na zimę, polecił przerobienie całej instalacji i wstawienie sprzęgła dlatego pytam czy jest sens to wszystko przerabiac Cytuj
eliks Opublikowano 21 Grudnia 2020 #8 Opublikowano 21 Grudnia 2020 No masz wytłumaczenie wyżej. Jeśli masz 4d to bez sensu to na sprzęgło przerabiać Cytuj
Kazio321 Opublikowano 21 Grudnia 2020 #9 Opublikowano 21 Grudnia 2020 Jak Ci wstawi sprzeglo to te 2 4d raczej trzeba zastąpić 3d . Do tego jeszcze ATV dla ochrony powrotu, choć nie musi być. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi