Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,mam kocioł termet ecocondens gold plus wczesniej miałem rozdzielacz Tece z pompą mieszajacą został on przerobiony poniżej zdjęcie rozdzielacza, problem polega na tym że jak kocioł się wyłaczy i pózniej właczy się po paru godzinach są inne przepływy na rotametrach i trzeba ustawiać od nowa wszedzie mam odkręcone na 1litr w łazience i garderobie jest odkręcone na maxa przepływ około 2.5l jak kocioł się włacza po paru godzinach niektóre przepływy są zamkniete na max inne pokazują 0,5l a wczesniej było ustawione na 1l  czy możliwe że zacinają się te metalowe wskazniki w tych szklankach czy może jest inny powód

zdjecie rozdzielacza

20200630_114729.jpg

Opublikowano

Jeżeli w kotle ustawienia pompy są na PWM to tak będzie się działo, kocioł sam sobie dobiera wydajność do różnicy pomiędzy zasilaniem a powrotem.

Trzeba by ustawić min i max pompy na jednakowym poziomie, dostosowanym do wymaganych przepływów.

Opublikowano

Witam,pompę ma ustawioną na standartową czyli bez modulacji czy tak ma byc?

Dolna belka zasilanie 0 jest u góry

Zauważyłem że jak delikatnie popukam palcem w ratometry to wtedy przepływy wracają do normy i po 30-60 minutach grzania tak jakby spwrotem wracały do poprzednich ustawień czy jest możliwe że za każdym razem jak kocioł się wyłaczy a potem właczy to one się zacinaja są to rotametry bez wody.

W cały domu ma podłogówkę z tego co wiem to przepływy muszą być cały czas takie same w kotle magę ustawić pompę z modulacją lub bez modulacji teraz ma ustawioną bez modulacji więc chyba nie ma możliwości ustawienia min lub max wydatku pompy czy tak ma być czy mam zmienić na pompę z modulacją i wtedy ustawić  min lub max wydatku pompy?