spark7 Opublikowano 21 Listopada 2020 #1 Opublikowano 21 Listopada 2020 (edytowane) Cześć, Instalacja w projekcie (szeregówka 92m2), została przy wykonywaniu trochę zmieniona. W projekcie jeden obieg grzewczy obsługuję grzejniki i małą pętlę podłogową z zaworem RTL (kotłownia z WC, wiatrołap). Pętla ta została wydłużona przez dewelopera o łazienkę na piętrze. Aktualnie ogrzewanie podłogowe omiata 15m2, nie znam innych parametrów tej instalacji. Całość ma być zasilana piecem 2F z wbudowanym zasobnikiem (Saunier Duval ISOFAST 21 CONDENS), CWU z cyrkulacją. Wydaje mi się, że aktualnie podłogówka nie będzie miała okazji się zagrzać i nie będzie działać tak ja my chcemy, a więc cały czas. Nie jestem instalatorem, wymyśliłem instalację, która spełniałaby nasze potrzeby, podłogówka zasilana z bufora, który jest przed zbiornikiem CWU. OP będzie miało zestaw mieszający termostatyczny z pompą. Schemat jest zarysem sytuacji, wiem że będą potrzebne filtry, zawory i naczynie wzbiorcze. Chodzi mi o odpowiedź czy taka instalacja ma prawo zadziałać. Po zmianie instalacja będzie zasilana piecem 1F (Termet ECOCONDENS SILVER 20 kW, Junkers Cerapur Smart ZSB 14-5C, może inny propozycje mile widziane). Zasobnik CWU 120l, bufor (pytanie jaka pojemność zapewniłaby podłogówce ciepło przez dłuższy czas). Edytowane 21 Listopada 2020 przez spark7 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi