Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry wszystkim!

Piszę ten temat z prośbą o rozjaśnienie pewnego tematu.

Mianowicie dostałem na studiach zadanie polegające na  zaprogramowaniu tudzież stworzenie własnego sterownika pieca połączonego z systemem klimatyzacji. Jako, że natknąłem się na temat klimakonwektora spiętego z piecem gazowym to chciałbym zapytać was o zasadę działania tego systemu. Z tego co zdążyłem się dowiedzieć to klimakonwektory z reguły działają z pompami ciepła a u mnie ciepło w klimakonwektorach miałoby być pobierane z pieca gazowego CO. Może jeśli pomysł pieca gazowego z klimakonwektorem jest kiepski to może jest inne rozwiązanie? 

Zadanie polega na tym aby czujnik temperatury po odczycie temperatury w zależności od jej wartości schładzał pomieszczenie bądź dogrzewał je piecem gazowym.  

Wiem jak działa standardowy sterownik pieca na ekogroszek bo w sumie na co dzień taki obsługuję w swoim domu z piecem Defro także już jakieś podstawy sądzę, że znam. 

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc!

Opublikowano (edytowane)

@motoman12 witaj na forum info ogrzewanie.

Godzinę temu, motoman12 napisał:

,,, Zadanie polega na tym aby czujnik temperatury po odczycie temperatury w zależności od jej wartości schładzał pomieszczenie bądź dogrzewał je piecem gazowym.  ,,,

Kocioł gazowy służy do wytwarzania ciepła.
Wiec podłączając go do klimakonwektorów, nie schłodzisz nim pomieszczeń w upalne lato.

Owszem są klimakonwektory z  dwoma wymiennikami ciepła, ale wtenczas do drugiego wymiennika podłączasz agregat wody lodowej.

Edytowane przez Witek-z-Ulicy
Opublikowano

Czyli rozumiem, że mam klimakonwektor przez, który będzie przepływać czynnik schłodzony w agregacie wody lodowej w momencie gdy będę chciał chłodzić budynek, a momencie gdy będzie potrzeba ogrzania w chwili gdy temperatura spadnie poniżej zadanej np. o dwa stopnie to zawór odetnie dopływ wody lodowej, agregat się wyłączy i wtedy zacznie działać piec gazowy a pompa obiegowa ruszy czynnik grzewczy do klimakonwektora? Czy dobrze to rozumiem? 

Ponadto mam pytanie odnośnie czynników grzewczo/chłodniczych. Czy w takim układzie wspólnym czynnikiem może być np. roztwór wody z glikolem? 

Opublikowano

Na wstępie chciałem napomknąć i wyjaśnić, że ja z instalacjami HAVAC nie mam nic wspólnego, oraz  na tych zagadnieniach znam się tylko bardzo ogólnikowo.

W dniu 4.11.2020 o 21:17, motoman12 napisał:

,,, Ponadto mam pytanie odnośnie czynników grzewczo/chłodniczych. Czy w takim układzie wspólnym czynnikiem może być np. roztwór wody z glikolem? 

Musiałbyś sprawdzić to, w DTR kotła gazowego, wybranych klimakonwektorach i agregacie wody chłodniczej.
Roztwory wody z glikolem, mają przede wszystkim gorszy współczynnik przewodnictwa ciepła w stosunku do czystej wody, oraz nie są obojętne w stosunku do metali.

Zacznę od wentylatorów w klimakonwektorach (bo one są nieco bliższe mej profesji).

Służą do wymuszenia przepływu powietrza przez klimakonwektor, przez co pozyskują ciepło/chłód z nagrzewnicy lub chłodnicy urządzenia.
Poprzez regulację obrotów wentylatora uzyskujemy, różne ilości przepływającego powietrza, a tym samym różne wydajności cieplne/chłodnicze klimakonwektora. Jest to tak zwana regulacja ilościowa.

W klimakonwektorach tzw. podokiennych jest także możliwość zasysania powietrza zewnętrznego.

Co napędza te wentylatory.
1 - Najprostsze, mało efektywne silniki AC, z przeważnie trzema odczepami służącymi do regulacji obrotów.
2 - Silniki DC, z regulacją obrotów napięciowo.
3- Silniki bezszczotkowe prądu stałego (BLDC), bardzo sprawne elektrycznie, lecz wymagające nieco skomplikowanego sterowania.

cdn.
Niestety, w ostatnim czasie do moich obowiązków należy także opieka nad WIRUSKIEM.   

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

instalacja  tego  typu  to 2   niezależne układy  nie  trzeba   żadnych   zaworów  zamykających itp..   sterownik  załącza lub  wyłącza  agregat  lub  kocioł        choć   jest   możliwe  podłączenie   na   wspólny układzie z glikolem  wymagało  by  to  montażu wymiennika  po  stronie   agregatu  dość  kłopotliwa  instalacja  trudniejsza   do  wysterowania

typ  instalacji  najlepiej   rozpoznać po  ilości  krućców podłączeniowych