Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Przymierzam się do zakupu grzejników firmy REGULUS aluminiowo-miedzianych czy ktoś z Państwa posiada takie i może mi napisać jak się one sprawują u niego. Dodam, że mam zamiar kupić kocioł na ekogroszek 38kW, instalacja oczywiście miedziana. Rozpisze może pomieszczenia w m2 i jakie grzejniki chce zastosować: 32m2 500x2000, 22m2 500x1600, 20m2x1400, 16m2 500x1200, 14m2 500x1200, 8m2 500x700, 6m2 500x600. Czy dobrze sobie rozpisałem ? Proszę także o opinie tych grzejników.

Opublikowano

Ja też planowałem zakup Regulusów ale sie wycofałem.Obawiam się o ich małą pojemność wodna co przy inst. c.o układu otwartego ma duże znaczenie (bezpieczeństwo) .Biirę panelowe Purmo

Opublikowano

Czyli z deszczu pod rynnę :D Oczywiście przesadzam ... ale nie kupuj Purmo. Za tą samą kasę kupisz Kermi albo Henrad a nawet Radsom (może troszkę drożej). Pozdrawiam

Opublikowano

Ja też planowałem zakup Regulusów ale sie wycofałem.Obawiam się o ich małą pojemność wodna co przy inst. c.o układu otwartego ma duże znaczenie (bezpieczeństwo) .

Proszę o sprecyzowanie co niebezpiecznego jest w małej pojemnosci w układzie otwartym?oczywiscie w grzejnikach.

Opublikowano

niebezpiecznego to akurat nic ale regulusy przeciez jest tyle grzejników innych firm

ale mała ilosc wody to wiekszy przepły w wody ,jak zwiekszony przepływ wody to tez powietrza ,jak wiecej powietrza to wiecej kurzu i tak to sie kreci

a druga sprawa ze przy bardziej złozonych instalacjach mała ilosc wody jest upierdliwa w regulacji i na ogół małokomfortowa

• 2 lata później...
Opublikowano

Nie masz żadnego problemu. Obecnie mam 39 stopni na piecu przy -15c i 22,5 w domu. Regulusy Solaris wyglądają o niebo lepiej niż płytowe. Jezeli ktos mysli ze je sprzedaję to zapeniam ze nie. Zapraszam na pw . Ps. pierwszy rok. piec Vaillant, grzejniczki regulus, went mechaniczna Dospel optimal 400 i dobre ocieplenie = zużycie gazu za styczeń 100 m3 grzane + 150l zasobnik cwu.

Opublikowano (edytowane)

Zapewne już podjąłeś decyzję co do wyboru grzejników.

Nie mniej jednak z uwagi na wiele rozterek w tym zakresie u budujących pragnę podzielić się moimi doświadczeniami.

Pokutuje w naszym społeczeństwie (moim zdaniem błędna) opinia, że grzejniki im więcej płynu (najczęściej wody) zawierają tym lepiej grzeją.

Z moich obserwacji wynika, że u osób z grzejnikami stalowymi płytowymi czy dawniej z żeliwnymi połowa grzejnika jest ciepła a druga ta dolna jest znacznie zimniejsza.

Poza tym grzejnik taki dotykając z góry na ogół parzymy się lub jesteśmy w stanie bliskim oparzeniom a nawet z niewielkiej odległości od grzejnika nie odczuwamy oczekiwanego miłego ciepła.

Powyższe spostrzeżenia wskazują, że nasze "ulubione" grzejniki nie oddają należycie ciepła naszemu otoczeniu - tj mieszkaniu.

Aby było cieplej podwyższamy temperaturę i w tym momencie jeszcze bardziej sobie szkodzimy. Bo odczuwamy utrudnienia w oddychaniu , suchość w nosie czy gardle.

Od 20 lat eksploatuję grzejniki aluminiowo -miedziane (rurki miedziane a lamele odprowadzające ciepło wykonane są z kilkudziesięciu czy kilkuset blaszek aluminiowych) i stwierdzam, że:

- aby ogrzać dom wystarczy podgrzać płyn w instalacji do 35 czy maksimum 50 stopni C (przy największych mrozach takich jak dzisiaj -22)

- pomieszczenia ( a nie tylko grzejniki) nagrzewają się w 5 minut po uruchomieniu systemu grzewczego

- grzejniki nie parzą a więc nawet można się do nich nawet przytulać - co jest bardzo istotne moim zdaniem gdy ktoś posiada dzieci tak jak ja

- dobrym uzupełnieniem takiej instalacji jest wykonanie ogrzewania podłogowego na powrocie rur

co daje dodatkowy efekt, że po wyłączeniu ogrzewania podłoga akumuluje ciepło jeszcze na ładnych kilka godzin (dzisiaj ok. godz 8 rano wyłączono ogrzewanie

a do obecnej godziny -tj ok. 15 temperatura spadła jedynie o 2 stopnie) i to w niektórych pomieszczeniach - szczególnie w korytarzu wejściowym (zapewne poprzez częste otwieranie drzwi)

Mitem krzywdzącym jest, że nie można stosować tych grzejników do kotłów opalanych węglem, drzewem.

Ja właśnie taki kocioł posiadam.

Instalacja składa się z dwóch obiegów jeden kotłowy o pojemność płynu ok 80litrów zakończona oczywiście otwartym naczyniem wzbiorczym

i zawierająca pompkę LFP oraz płytowy wymiennik ciepła ten z kolei przekazuje ciepło do drugiego obiegu, który zasila w ciepło budynek oddalony o ok. 28m od kotłowni.

Oczywiście funkcjami kotła nadzorują sterowniki elektroniczne odpowiedzialne za regulację nadmuchem powietrza i odpowiednim włączaniem i wyłączaniem pomp.

Reasumując dobry projektant instalacji pomoże Państwu wykonać ją tak aby spełniała wszystkie niezbędne wymogi bezpieczeństwa i zapewniała komfortowe warunki w domu.

Jeżeli ktoś Państwu będzie mówił w przyszłości, że Grzejniki COnv... REG... czy inne Aluminiowo-miedziane są FUJ to znaczy, że niezbyt z niego dobry fachowiec.

Edytowane przez użytkownikCO