Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Komin mocno dymi na czarno oraz czarna komora spalania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

posiadam kocioł Lidia compact 15 z podajnikiem.

problemem jest czarny dym z komina oraz czarna komora spalani. Co można z tym zrobić ?

Opublikowano

Brakuje powierza, ale szklanej kuli to tu nikt nie ma. Rzuć kilka fotek instalacji, jest zetka w kotłowni?

Opublikowano

Kolego, zostaje Ci serwis. Fabrycznie skopana dawka startowa i prędkość podawania. Typowa usterka podobno w tych kotłach.

Opublikowano

Mogę coś pomóc ale to taki głuchy telefon. Ja jestem za wezwaniem serwisu jeśli to typowy problem. Ty tam masz w Lidce dawkowanie paliwa i powietrza sterowanie + - ?

Opublikowano

Podaj więcej i formacji. Jaka temperatura zadana kotła? Ochrona powrotu jest? Zetka? Co ogrzewasz? Jaki pellet? Możesz zmniejszyć podawanie zwiększając kaloryczność paliwa. U mnie np jest 5.4 kW. Nadmuch (FAN) widzę że podkrecony w stosunku do standardu (Od dawna?)

Opublikowano

Temperatura zadana kotła 68 stopni, ogrzewam dom parter ok. 60m2 plus 1 piętro ok. 60m2, nadmuch miałem tak ustawiony ciagle. Resztę podam jutro. I jak ta mógł napisać co to ta zetka

Opublikowano
2 godziny temu, eliks napisał:

Kolego, zostaje Ci serwis. Fabrycznie skopana dawka startowa i prędkość podawania. Typowa usterka podobno w tych kotłach.

Co znaczy typowa usterka i skąd te informacje? 

1 minutę temu, Koczki napisał:

Temperatura zadana kotła 68 stopni, ogrzewam dom parter ok. 60m2 plus 1 piętro ok. 60m2, nadmuch miałem tak ustawiony ciagle. Resztę podam jutro. I jak ta mógł napisać co to ta zetka

Zetka czyli nawiew do kotłowni. Jak długo uzytkujesz ten kocioł? Od zawsze tak kopcił? Jak wygląda płomień? Jest długi czy krótki i postrzępiony?

Opublikowano

@kocyl to informacja od serwisanta Lidii, dlatego nie ma sensu kombinować.

Opublikowano

Jest gdzieś tu źródło tych informacji na forum?

Sam borykałam się z podobnym problemem (obecnie jest lepiej ale może jeszcze nie tak jak powinno) wiec chciałbym wiedzieć czy u mnie to tez wada fabryczna. 

Opublikowano

Nie wiem. Dałem zgięcia koledze od Lidek i zaraz wiedział co jest na rzeczy. 

Opublikowano

A mógłbyś poprosić kolegę o wyjaśnienie tego problemu tu na forum?

Wiem że w nowej wersji oprogramowania jest sterowanie % nadmuchem i podawaniem ale z tego co wiem to dokładnie to samo co ustawienie kaloryczności i prędkości obrotowej wentylatora, tyle tylko że w uproszczony sposób.

Opublikowano

Nie mogę. Dlatego pisałem żeby wezwać serwis.

Opublikowano

Nie wiem jak to nazwać, no jest to źle skalibrowane a przecież kocioł masz na gwarancji.

Opublikowano

Ale okopcona komora i lekkie dymienie nie jest pewnie podstawą do naprawy gwarancyjnej. Zawsze jest tłumaczenie że albo pellet nie taki albo pracą kotła na niskiej mocy itp. Swoją drogą mam pytanie: Czy w tym typie kotla możliwe jest ograniczyć kocioł do pracy tyłko do mocy minimalnej, bez modulacji, aby nie Smolił? Z tego co pamiętam uzytkownik Radorado ma tak zrobione w ferroli i w środku biało. Mi się to w Lidce póki co nie udało.