Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Komin mocno dymi na czarno oraz czarna komora spalania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

posiadam kocioł Lidia compact 15 z podajnikiem.

problemem jest czarny dym z komina oraz czarna komora spalani. Co można z tym zrobić ?

Opublikowano

Brakuje powierza, ale szklanej kuli to tu nikt nie ma. Rzuć kilka fotek instalacji, jest zetka w kotłowni?

Opublikowano
  • Autor

333.jpg

1111.jpg

2222.jpg

44444.jpg

55555.jpg

Opublikowano

Kolego, zostaje Ci serwis. Fabrycznie skopana dawka startowa i prędkość podawania. Typowa usterka podobno w tych kotłach.

Opublikowano
  • Autor

da rade jakoś samemu to ustawić czy musowo serwis? 

Opublikowano

Mogę coś pomóc ale to taki głuchy telefon. Ja jestem za wezwaniem serwisu jeśli to typowy problem. Ty tam masz w Lidce dawkowanie paliwa i powietrza sterowanie + - ?

Opublikowano
  • Autor

w ustawieniach spalania mam takie opcje

a.jpg

b.jpg

c.jpg

e.jpg

Opublikowano

Podaj więcej i formacji. Jaka temperatura zadana kotła? Ochrona powrotu jest? Zetka? Co ogrzewasz? Jaki pellet? Możesz zmniejszyć podawanie zwiększając kaloryczność paliwa. U mnie np jest 5.4 kW. Nadmuch (FAN) widzę że podkrecony w stosunku do standardu (Od dawna?)

Opublikowano
  • Autor

Temperatura zadana kotła 68 stopni, ogrzewam dom parter ok. 60m2 plus 1 piętro ok. 60m2, nadmuch miałem tak ustawiony ciagle. Resztę podam jutro. I jak ta mógł napisać co to ta zetka

Opublikowano
2 godziny temu, eliks napisał:

Kolego, zostaje Ci serwis. Fabrycznie skopana dawka startowa i prędkość podawania. Typowa usterka podobno w tych kotłach.

Co znaczy typowa usterka i skąd te informacje? 

1 minutę temu, Koczki napisał:

Temperatura zadana kotła 68 stopni, ogrzewam dom parter ok. 60m2 plus 1 piętro ok. 60m2, nadmuch miałem tak ustawiony ciagle. Resztę podam jutro. I jak ta mógł napisać co to ta zetka

Zetka czyli nawiew do kotłowni. Jak długo uzytkujesz ten kocioł? Od zawsze tak kopcił? Jak wygląda płomień? Jest długi czy krótki i postrzępiony?

Opublikowano

@kocyl to informacja od serwisanta Lidii, dlatego nie ma sensu kombinować.

Opublikowano

Jest gdzieś tu źródło tych informacji na forum?

Sam borykałam się z podobnym problemem (obecnie jest lepiej ale może jeszcze nie tak jak powinno) wiec chciałbym wiedzieć czy u mnie to tez wada fabryczna. 

Opublikowano

Nie wiem. Dałem zgięcia koledze od Lidek i zaraz wiedział co jest na rzeczy. 

Opublikowano

A mógłbyś poprosić kolegę o wyjaśnienie tego problemu tu na forum?

Wiem że w nowej wersji oprogramowania jest sterowanie % nadmuchem i podawaniem ale z tego co wiem to dokładnie to samo co ustawienie kaloryczności i prędkości obrotowej wentylatora, tyle tylko że w uproszczony sposób.

Opublikowano

Czyli jak  u wszystkich (no prawie wszystkich), serwis musi zarobić na kotłach z wadą fabryczną.

Opublikowano

Nie wiem jak to nazwać, no jest to źle skalibrowane a przecież kocioł masz na gwarancji.

Opublikowano

Ale okopcona komora i lekkie dymienie nie jest pewnie podstawą do naprawy gwarancyjnej. Zawsze jest tłumaczenie że albo pellet nie taki albo pracą kotła na niskiej mocy itp. Swoją drogą mam pytanie: Czy w tym typie kotla możliwe jest ograniczyć kocioł do pracy tyłko do mocy minimalnej, bez modulacji, aby nie Smolił? Z tego co pamiętam uzytkownik Radorado ma tak zrobione w ferroli i w środku biało. Mi się to w Lidce póki co nie udało.