Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja czesto jadę na temp 48-52st. Nic się nie dzieje od 10 lat. Komin systemowy jak czyszczę to zaledwie 1/3 wiadereczka sadzy może jest po całym sezonie i to takiej jak popiół bardziej.
Co do kotła nie mam 3drigowego ale wymiennik ciepła wiec nigdy mi zimna nie wraca na kocioł zawsze powrót z wymienika płytowego jest cieplejszy

Opublikowano (edytowane)

Witam! Nie znam tego sterownika co zaznaczam na początku, nie mniej w sterowniku SKZP02 występuje parametr o nazwie "dynamika" który odpowiada właśnie za szybkość reakcji kotła na dane wejściowe. U mnie ustawienie dynamiki na 1 lub 2 skutkowało własnie przebijaniem temperatury o minimum 10- 15c szczególnie w okresach słabego odbioru. Teraz gdy mam ustawioną na 7, kocioł oscyluje w około zadanej z przebiciem max 3-5c. Warto też dostosować wartość modulacji i u mnie w okresach słabego odbioru ustawiona bywa max na 70%. Parametry spalania ruszamy wtedy gdy coś nie tak dzieje się z płomieniem lub popiłem. Pozdrawiam

Edytowane przez biuromojapoczta
Opublikowano

kolego masz za duzy nadmuch ja mam taki sam piec i wmiare stabilnie chodzi zmiejsz do 25 procent

ja mam ustawione nastawy                                                                                                                                                                                praca                                                                                                                                                                                                                       podawanie 7sek                                                                                                                                                                                                    przerwa 85 sek                                                                                                                                                                                                    nadmuch 25%                                                                                                                                                                                                         histeryza 0,5 stopnia                                                                                                                                                                                      podtrzymanie                                                                                                                                                                                                        podawanie 6sek                                                                                                                                                                                                  przerwa 7 min                                                                                                                                                                                                       przerwa nadmuchu 4 min                                                                                                                                                                               na ekogroszku eko premium plus 29mj

i czas przedmuchu mam 35 sekund

Opublikowano

Ja zrobilem teraz ustawienia 40 % nadmuch  10 s podawanie i 50 przerwy po dobiciu do zadanej jest ok pozniej piec trzyma z godzine moze ponad bez wlaczania i kopczyka w srodku nie ma jest wszystko zapadniete

W dniu 14.10.2020 o 08:21, biuromojapoczta napisał:

Witam! Nie znam tego sterownika co zaznaczam na początku, nie mniej w sterowniku SKZP02 występuje parametr o nazwie "dynamika" który odpowiada właśnie za szybkość reakcji kotła na dane wejściowe. U mnie ustawienie dynamiki na 1 lub 2 skutkowało własnie przebijaniem temperatury o minimum 10- 15c szczególnie w okresach słabego odbioru. Teraz gdy mam ustawioną na 7, kocioł oscyluje w około zadanej z przebiciem max 3-5c. Warto też dostosować wartość modulacji i u mnie w okresach słabego odbioru ustawiona bywa max na 70%. Parametry spalania ruszamy wtedy gdy coś nie tak dzieje się z płomieniem lub popiłem. Pozdrawiam    a gdzie wejsc w ten parametr bo nie widze bo u siebie 

A gdzie ten parametr bo u siebie na sterowniku go nie widze

Opublikowano

w tym sterowniku niema czegoś takiego jad dynamika i pid to jest normalny dwustan