aluko Opublikowano 7 Października 2020 #1 Opublikowano 7 Października 2020 Może ktoś wie kto jest producentem tego rozdzielacza (zdjęcie) lub jakie rotametry dostępne na rynku mogą pasować, gdyż te co mam zaczynają przeciekać a ponieważ są zarośnięte więc nie widzę przepływu. Instalacja jest z przed 14 lat i wszystkie przepływy są mocno rozregulowane a do tego jeszcze zaczynają przeciekać Dziękuję za podpowiedzi. ALUKO Cytuj
tomekb Opublikowano 7 Października 2020 #2 Opublikowano 7 Października 2020 (edytowane) Na dolnej belce masz logo producenta . PURMO , te głowice na powrocie tego rozdzielacza to wielki błąd . Edytowane 7 Października 2020 przez tomekb Cytuj
aluko Opublikowano 8 Października 2020 Autor #3 Opublikowano 8 Października 2020 (edytowane) Nie jest to PURMO! Servis PURMO w Niemczech twierdzi, że prawdopodobnie jest to czeska podróbka a kota PURMO nakleił ktoś dla draki. A dla czego głowice to błąd? Czy nie można potraktować pętli podłogówki jak zwykłego grzejnika? A czy te głowice standartowo montowan i sterowane przez termostat (zresztą wg dziwnego algorytmu) to nie to samo zamknij-otwórz? Pozdr aluko Edytowane 8 Października 2020 przez aluko Cytuj
tomekb Opublikowano 8 Października 2020 #4 Opublikowano 8 Października 2020 Witam, całkiem możliwe, że to podróbka, jak chcesz to mogę Ci dopasować rotametry do twojego rozdzielacza potrzebowałbym tylko dwa wymiary , jeśli chodzi o głowice to zwykłe głowice grzejnikowe badają temperaturę otoczenia , czyli w twoim przypadku okolice rozdzielacza , są też głowice ,,zawory" tkz. RTL, które badają temperaturę korpusu tego zaworu i powinno się je montować na powrocie podłogi ale nie na rozdzielaczu dlatego ,że belka rozdzielacza cała się nagrzewa nie koniecznie od tego obwodu na którym chcemy regulować temperaturę i wtedy występują duże przekłamania . Pozdr . Tomek B Cytuj
aluko Opublikowano 9 Października 2020 Autor #5 Opublikowano 9 Października 2020 Wielkie Dzięki za odpowiedź. Z informacji jakie dotychczas uzyskałem od "fachowców" wynika , że rotametry stanowią całość z częścią dolna wkręconą w rurę rozdzielacza i chyba należy traktować to jako komplet. Co do głowic to rzeczywiście one tak działają, ale czy rozchodzi się o 0,2 stopnia C? Dotychczas traktowałem je jako zawory otwórz-zamknij a nie jako termostaty. W załączeniu przesyłam foto rotametru, który szczęśliwie wykręciłem i po ponownym wkręceniu nie cieknie! Nie udało mi się zdjęcie szklanej części aby wyczyścić, chyba jest przyklejona. Pozdrawiam aluko Cytuj
tomekb Opublikowano 9 Października 2020 #6 Opublikowano 9 Października 2020 Witam , nie rozchodzi się o 0,2 stopnie , bo nawet jak będziesz miał te głowice otwarte na maxa to jak się zrobi ciepło w otoczeniu rozdzielacza to wszystkie obwody mogą się zamknąć, jeśli głowice są sprawne to nawet powinny się zamknąć . Cytuj
aluko Opublikowano 9 Października 2020 Autor #7 Opublikowano 9 Października 2020 Rzeczywiście to nie jest takie proste, Ale dlaczego powinny się zamknąć. Czy one mają zadaną jakąś max temp zamknięcia? A co z moim rotametrem? aluko Cytuj
tomekb Opublikowano 9 Października 2020 #8 Opublikowano 9 Października 2020 Głowica tak działa jak temperatura otoczenia wzrasta to tłoczek, który jest wewnątrz ,,mieszka" w głowicy , naciska na iglicę zaworu grzejnikowego lub tego w rozdzielaczu i go zamyka. Jeśli chodzi o rotametr to nie swoich rotametrów nie naprawiam , ale jak już wspomniałem mogę dostosować moje do twojej belki , tylko potrzebowałbym parę wymiarów ( rodzaj gwintu do którego jest wkręcony rotametr oraz wysokość belki . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi