Skocz do zawartości
IGNOROWANY

identyfikacja producenta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może ktoś wie kto jest producentem tego rozdzielacza (zdjęcie) lub jakie rotametry dostępne na rynku mogą pasować, gdyż te co mam zaczynają przeciekać a ponieważ są zarośnięte więc nie widzę przepływu. Instalacja jest z przed 14 lat i wszystkie przepływy są mocno rozregulowane a do tego jeszcze zaczynają przeciekać

Dziękuję za podpowiedzi.

ALUKO

IMG_20201007_104015.jpg

IMG_20201007_104030.jpg

Opublikowano (edytowane)

Na dolnej belce masz logo producenta . PURMO  ,  te głowice na powrocie tego rozdzielacza to wielki błąd .

Edytowane przez tomekb
Opublikowano (edytowane)

Nie jest to PURMO!

Servis PURMO w Niemczech twierdzi, że prawdopodobnie jest to czeska podróbka a kota PURMO  nakleił ktoś dla draki.

A dla czego głowice to błąd? Czy nie można potraktować pętli podłogówki jak zwykłego grzejnika?

A czy te głowice standartowo montowan i sterowane przez termostat (zresztą wg dziwnego algorytmu) to nie to samo zamknij-otwórz?

Pozdr

aluko

Edytowane przez aluko
Opublikowano

Witam,  całkiem możliwe,  że to podróbka, jak chcesz to mogę Ci dopasować rotametry do twojego rozdzielacza potrzebowałbym tylko dwa wymiary , jeśli chodzi o głowice to zwykłe głowice grzejnikowe badają temperaturę otoczenia , czyli w twoim przypadku okolice rozdzielacza , są też głowice ,,zawory" tkz. RTL,  które badają temperaturę korpusu tego zaworu i powinno się je montować na powrocie podłogi ale nie na rozdzielaczu dlatego ,że belka rozdzielacza cała się nagrzewa nie koniecznie od tego obwodu na którym chcemy regulować temperaturę i wtedy występują duże przekłamania . Pozdr . Tomek B

Opublikowano

Wielkie Dzięki za odpowiedź.

Z informacji jakie dotychczas uzyskałem od "fachowców" wynika , że rotametry stanowią całość z częścią dolna wkręconą w rurę rozdzielacza i chyba należy traktować to jako komplet.

Co do głowic to rzeczywiście one tak działają, ale czy rozchodzi się o 0,2 stopnia C?

Dotychczas traktowałem je jako zawory otwórz-zamknij a nie jako termostaty.

W załączeniu przesyłam foto rotametru, który szczęśliwie wykręciłem i po ponownym wkręceniu nie cieknie!

Nie udało mi się zdjęcie szklanej części aby wyczyścić, chyba jest przyklejona.

Pozdrawiam

aluko

IMG_20201008_084149.jpg

Opublikowano

Witam , nie rozchodzi się o 0,2 stopnie , bo nawet jak będziesz miał  te głowice otwarte na maxa to jak się zrobi ciepło w otoczeniu rozdzielacza to wszystkie obwody mogą się zamknąć, jeśli głowice są sprawne to nawet powinny się zamknąć .

Opublikowano

Głowica tak działa jak temperatura otoczenia wzrasta to tłoczek, który jest wewnątrz ,,mieszka" w głowicy , naciska na iglicę zaworu grzejnikowego lub tego w rozdzielaczu i go zamyka.

Jeśli chodzi o rotametr to nie swoich rotametrów nie naprawiam , ale jak już wspomniałem mogę dostosować moje do twojej belki , tylko potrzebowałbym parę wymiarów ( rodzaj gwintu do którego jest wkręcony rotametr oraz wysokość belki .