Pedros23 Opublikowano 3 Października 2020 #1 Opublikowano 3 Października 2020 Witam, Posiadam ogrzewanie olejowe i z powodu uszkodzenia starego bojlera muszę wymienić na nowy. System CO jest to system zamknięty, dom zasilany z pompy głebinowej. Chcę zainstalować w przyszłości kominek z płaszczem wodnym dla tego teraz chcę kupić odpowiedni bojler, żeby w przyszłości nie zminiać. Patrzyłem na ta ten bojler https://www.plumbingproducts.ie/indirect-2-coil-solar-cylinders-ireland/2666-joule-stainless-steel-cylinder-2-coil-150l.html Czy ktoś się orientuje czy to się nada? Pozdrawiam Cytuj
sambor Opublikowano 4 Października 2020 #2 Opublikowano 4 Października 2020 (edytowane) Nada się, dlaczego miałby się nie nadać? Tylko po co dwie wężownice - jak tylko kocioł, to 1 wystarczy Edytowane 4 Października 2020 przez sambor Cytuj
Pedros23 Opublikowano 4 Października 2020 Autor #3 Opublikowano 4 Października 2020 A to nie trzeba mieć osobnej wężownicy do zasilania z kominka? W instrukcji posze ze do solarow i do ogrzewania olejem/gazem Cytuj
Hermogenes Opublikowano 4 Października 2020 #4 Opublikowano 4 Października 2020 Kocioł i kominek jeżdżą na tym samym czynniku więc mogą naprzemiennie korzystać z jednej wężownicy, wszystko zależy od montera instalacji. Pozdrawiam Hermogenes Cytuj
Pedros23 Opublikowano 4 Października 2020 Autor #5 Opublikowano 4 Października 2020 A to nie ma różnicy, ze mam system zamknięty a kominek miałby być otwarty? Pytam chlopaki dla tego, że musze wymienić boiler teraz a kominek bedzie pewnie w przyszłym roku montowany. Cytuj
Hermogenes Opublikowano 4 Października 2020 #6 Opublikowano 4 Października 2020 Żeby połączyć otwarty układ kominka z zamkniętym CO musisz użyć wymiennika. Chyba że chcesz grzać tylko CWU kominkiem to wtedy dwie wężownice się przydadzą. Dlatego napisałem że wszystko w rękach montera i założeń. Pozdrawiam Hermogenes Cytuj
Pedros23 Opublikowano 4 Października 2020 Autor #7 Opublikowano 4 Października 2020 Dzieki chłopaki za pomoc. Pozdrawiam Cytuj
sambor Opublikowano 4 Października 2020 #8 Opublikowano 4 Października 2020 Jak jest kominek i kocioł to powinny być dwie wężownice , nie doczytałem tematu a z postu to nie wynikało. Będzie OK ten co podałeś. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi