Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, prosiłbym o merytoryczne wsparcie. Kupiłem dom w którym są dwa źródła ciepła mianowicie kominek z płaszczem i piec gazowy dwufunkcyjny z otwartą komorą spalania model De Dietrich MS 24 FF. Piec jest podłączony do instalacji jednak nie jest podłączony do komina moje pytanie brzmi jaki tego typu piec powinien mieć przewód kominowy, jak najprościej a dobrze go podłączyć do przewodu kominowego. Piec nigdy nie był używany tak samo jak komin. Drugie pytanie brzmi o sterowanie takim piecem, jest to model który ma kilka lat, nie ma żadnych czujników regulatorów co byscie polecili zakupić do takiego gołego pieca tak żeby usprawnić i zautomatyzować jego działanie. W załączniku przesyłam zdjęcia "zastanego" pieca. 

IMG_20200927_142206.jpg

IMG_20200927_142216.jpg

Opublikowano

Po kodzie wychodzi, że to 1 funkcyjny z zamkniętą komorą spalania.

Zrób jeszcze dla pewności zdjęcie z góry kotła,ale wygląda że trzeba komin koncentryczny jak do kondensata. Jest kilka opcji jak to rozwiązać.

I sprawdź gdzie idą te rurki od CWU, pewnie do wężownicy bojlera.

De-Dietrich-ZENA-MS-instrukcja-serwis.pdf

Opublikowano (edytowane)
W dniu 28.09.2020 o 16:23, WojtuNie napisał:

Po kodzie wychodzi, że to 1 funkcyjny z zamkniętą komorą spalania.

Zrób jeszcze dla pewności zdjęcie z góry kotła,ale wygląda że trzeba komin koncentryczny jak do kondensata. Jest kilka opcji jak to rozwiązać.

I sprawdź gdzie idą te rurki od CWU, pewnie do wężownicy bojlera.

De-Dietrich-ZENA-MS-instrukcja-serwis.pdf 2 MB · 3 pobrania

Przesyłam zdjęcie od góry i podłączenie pieca do zbiornika, będę wdzięczny za informację zwrotna 

IMG_20200929_150857.jpg

IMG_20200929_151240.jpg

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Jest tak jak pisałem, jednofunkcyjny z zamkniętą komorą spalania. Zmierz jeszcze proszę przekrój i wysokość tego kanału który można wykorzystać na komin oraz z czego jest wykonany i średnicę króćców z kotła (te pierścienie ze zdjęcia wewnętrzny i zewnętrzny).