Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

🚨 Awaria hydrauliczna? Reaguj szybko

Hydraulicy z Twojego regionu — wycena tego samego dnia

Znajdź firmę
Opublikowano

Witam was,

Mam problem z cyrkulacja CWU. Na wstępie zaznaczę, że całą instalację wykonywał hydraulik, a że pożegnaliśmy się w sporze to nie do końca całość została sprawdzona. Otóż posiadam dom piętrowy + piwnica. W piwnicy mam wykonaną kotłownię, a wysokość podnoszenia wody to ok. 6-7 metrów. Z tego co kojarzę według jego słów cyrkulacja została wykonana do najdalszego punktu. Cyrkulacja wykonana z PEX 16mm ( tak jak i cała instalacja wodna ). Do cyrkulacji założona jest pompka WILO STAR-Z NOVA A tuż przy zasobniki wody. Kocioł kondensacyjny gazowy. I niestety, ale ta cyrkulacja nie działa czym to może być spowodowane? Zbyt słabą pompką, która nie jest w stanie krążyć wody w obiegu i podnieść wodę na wysokość 7m ? Czy jest już coś schrzanione na etapie budowy ? 

Opublikowano

Pompa nie podnosi wody tylko pokonuje opory układu. Sama pompa Wilo Star-Z nova ma ok. 1m wys podnoszenia. Dla małych instalacji w zupełności wystarcza, chociaż jeśli cały układ jest zbudowany na pex 16 to już normalne nie jest. 

Musisz sprawdzić czy w pompie lub rurze cyrkulacji nie ma powietrza. Najlepiej zrobić to przelewając odpiętą rurę od pompy. Zamykasz zasilanie, spuszczasz ciśnienie, odpinasz rurę i odkręcasz zasilanie. Woda popłynie rurą cyrkulacji, najlepiej do jakiegoś wiaderka. Trzeba zadbać, by ponowne podpinając nie wprowadzać powietrza poprzez wypływ wody z rury. Nie wiem jak tam masz to ozaworowane, by to zrobić szybko i skutecznie.

Opublikowano

Piony mam zrobione z PEXA 25mm i poźniej 2 umywalki + wanna + zlewozmywak na 16 mm PEX. Przy zbiorniku CWU mam pompkę ( przed pompką i za pompką mam zawory ). Wygląda jakby pompka w ogóle nie pompowała bo 20 cm za pompka rurka jest cała zimna ( chociaż ją słychać ). Czyli odpowietrzyć układ za pompką ? Tzn rozpiąć układ i zlać wodę do czasu aż poleci ciepła woda  i spowrotem podpiąć pompkę? 

Opublikowano
10 godzin temu, cemelson napisał:

Wygląda jakby pompka w ogóle nie pompowała bo 20 cm za pompka rurka jest cała zimna

Za pompą czy przed? Sprawdź kierunek strzałki na pompie. Mile widziane by było zdjęcie.

Link afiliacyjny

🔧 Szukasz hydraulika w okolicy?

Naprawy, przeróbki, wymiany — porównaj oferty firm

Znajdź hydraulika