Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Proszę o ew. uwagi.

Piec Viadrus U22 17,7 kW, cwu Atlantic 300l (2 wężownice).

Grzejniki płytowe viessman na rozdzielaczach,

na parterze i na poddaszu po jednym wyjściu rtl na małe podłogówki 15'.

Przed cwu pompa 25-40 leszno i taka sama na powrocie ogrzewania z zaworem różnicowym.

Zbiornik wyrównawczy 30l na strychu, zawór 4d.

Proszę o uwagi do średnic rur i inne.

Jaką mogę dać inną pompę do cwu?

Do zbiornika cwu na zasilaniu dać naczynie przeponowe?

Za 2 lata dodam solary i do pieca Palnik na owies... Również proszę o uwagi...

Pozdrawiam

post-9019-1250188778_thumb.jpg

Opublikowano

Pompę obiegową CO lepiej dać na obiegu grzejnikowym ,a nie kotłowym.Czyli za zaworem 4D.

Naczynie przeponowe przed zasobnikiem na wodzie zimnej jak najbardziej ,ale plus zawór zwrotny i bezpoieczeństwa .

Opublikowano

W obwodzie grzejnikowym pompa może byc na powrocie ale mimo wszystko dałbym na zasilaniu co. Naczynie wzbiorcze pionowo z wyjścia pieca nie na powrocie. Średnice nie muszą przekraczac 25mm wew. przy takiej mocy.Do c.w.u. wystarczy 15mm ( CU 18mm). Pamiętaj o odpowietrznikach. Tyle od mnie.

Opublikowano
Witam. Proszę o ew. uwagi.

Piec Viadrus U22 17,7 kW, cwu Atlantic 300l (2 wężownice).

Grzejniki płytowe viessman na rozdzielaczach,

na parterze i na poddaszu po jednym wyjściu rtl na małe podłogówki 15'.

Przed cwu pompa 25-40 leszno i taka sama na powrocie ogrzewania z zaworem różnicowym.

Zbiornik wyrównawczy 30l na strychu, zawór 4d.

Proszę o uwagi do średnic rur i inne.

Jaką mogę dać inną pompę do cwu?

Do zbiornika cwu na zasilaniu dać naczynie przeponowe?

Za 2 lata dodam solary i do pieca Palnik na owies... Również proszę o uwagi...

Pozdrawiam

WItam

Ogólna zasada mówi że zasilania grzejnika winno być z tzw. pionu w tym wypadku "podłogówkę "proponuję podłaczyć do kolektorów.Podłaczenie jej w szereg osłabia tylko ostatni grzejnik.Pompa może być na powrocie, aczkolwiek dzisiejsza technologia zaleca pompę na zasilaniu( szybszy odbiór ciepła z kotła). za zaworem 4 drogowym proponuję zawory odcinajace zasilanie i powrót instalacji .Przy awarii kotła instalacja będzie posiadać wodę a ty możesz spokojnie naprawiać wymiennik albo kociołek.(rury "suche ' szybciej korodują) Nad solarami dobrze się zastanów. Pamiętaj DOBRZE Zastanów.Dawniej sam miałem ten dylemat. Na szczęście mi przeszło.

to ma tyle

kazimip