Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Proszę o pomoc w doborze kotła

Dom z poddaszem użytkowym razem 130 m2 cała instalacja składa się z 9 grzejników stalowych płytowych.
Przy obecnych zimach grzejniki na poddaszu prawie cały czas zakręcone.
W tym sezonie spaliłem 2 tony węgla.
Wymiennik 120L gamlet
 Byłem nastawiony na kocioł buderus gb 072 14 KW gdzie moc min to 2.9 
Jednak cała instalacja powstaje przy dofinansowaniu miasta i miasto narzuca listę instalatorów, o dziwno nikt nie posiada autoryzacji buderus i mam problem.

6 instalatorów posiada de dietrech i wiekszosc z nich proponuje kocioł MCR3 evo gdzie moc minimalna to 6.1 
https://dedietrich.pl/pliki/karty/www_main/pliki/karty/MCR3 EVO.pdf

I tak sie zastanawiam czy ta moc minimalna nie jest za duza jak duże moga byc rożnice w rachunkach co byście zrobili.
na stronie ciepło właściwe srednia moc pokazuje mi 4 kw
dzieki za pomoc  

Opublikowano

Więc zamontuj sobie De Dietrich AMC 15kW moc 3,4-15,8

Opublikowano

Wszyscy maja de dietrich. Jeden ma junkers

Amc to nowy kociol raczej nie sprawdzony jego serwisowanie jest bardzo skomplikowane. Do tego opinie nie sa za dobre.

Ogolnie chcialem sie dowiedziec jaki wplyw na użycie gazu bedzie miala roznica miedzy mogulacja 2.9 a 6.1 

Ewentualnie z junkersa jest gc7000iw gdzie ma.modulacje nawet 2.0 ale jest 2 tys drozszy od de Dietrich z modulacja 6.1 pytanie czy warto i po jakim czasie moze sie to zwrócić

Dzieki

Opublikowano
10 minut temu, hyden napisał:

jaki wplyw na użycie gazu bedzie miala roznica miedzy mogulacja 2.9 a 6.1 

Ok 25% większe zużycie 

Jak masz tam junkersa, to bierz junkersa np ZSB 14-5C , 14kW z mod do 2,2kW

Ale pamiętaj że do oszczędnego grzania potrzebne są grzejniki obliczone do temp zasilania nie większej niż 55C + odpowiednie ocieplenie budynku.

Opublikowano
Godzinę temu, sambor napisał:

Ok 25% większe zużycie 

Mocno przesadzone

Godzinę temu, hyden napisał:

Wszyscy maja de dietrich. Jeden ma junkers

Amc to nowy kociol raczej nie sprawdzony jego serwisowanie jest bardzo skomplikowane. Do tego opinie nie sa za dobre.

Serwis kosztuje tyle samo co w kotłach innych marek, chyba że "serwisanci" którzy się podejmują tego zadania mają wiedzę n/t kotłów jedynie taką że potrafią jedynie wyczyścić syfon. 

A takich jest niestety wiele...